hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Megbukott az állami mobil app

Az uniós büdzséből legyártott Menta már a felhasználók elérése alapján gigantikus bukás, írja összeállításában az Index.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) kialakítására már 2015-ben óriási összeg jutott az állami büdzséből, 10 milliárd forint ment el az informatikai hátteret biztosító eszközökre. Ezen belül az uniós adófizetők pénzéből 300 millió forint jutott a Mobil Egészségnapló és Tájékoztató Alkalmazás (Menta) nevű app kifejlesztésére.

Elvileg a Menta fedné le a fogyasztói oldalt, naplózhatjuk benne a testünk változó paramétereit, például a vérnyomást, a hangulatunkat, a súlyunkat, a mozgást és a szedett gyógyszereket. Ezeket az adatokat pedig elvileg be tudjuk küldeni a háziorvosunknak, ezzel kapcsolódik a Menta az idén induló EESZT-hez. Most is megtaláljuk az appot a Google Play Áruház kínálatában,az Apple App Store viszont a gambiai és a japán bolt között pingpongozott velünk, és nem akarta felfedni, hogy egyáltalán létezik-e ilyen app iOS-re.

Az uniós büdzséből legyártott Menta már a felhasználók elérése alapján gigantikus bukás.

A Google boltjában az olvasható, hogy eddig több mint ezren töltötték le, tehát feltehetően nem érte el még a tízezres nagyságrendet. Eredetileg 3,5 millió magyar felhasználó elérése volt a cél. Ez ráadásul csak letöltés, nem az aktív felhasználók száma.

A projekt részben azon csúszhatott el, hogy már a megjelenésekor elavult volt. Minden adatot kézzel kell bevinni, kivéve azokat, amiket Fitbitből szinkronizálunk, ám ez sem túl sokféle. További gond, hogy a Fitbit mellett megjelent egy rakás másik adatforrás, újfajta okoseszközök, és ezek nem támogatottak. A Menta appot utoljára 2017. június 9-én frissítették, de úgy tűnik, nem a hasznosságán kívántak javítani.

Ennél sokkal többet nyújtanak ma a piaci alapon indult kezdeményezések, az Index az elmúlt bő két hónapban tíz ilyen eszközt tesztelt, az eredményekről bővebben a portálon olvashat.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!