hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az e-health fejlesztések nyomában

Rá sem ismerünk majd a hazai egészségügyre, ha ez ígért e-egészségügyi fejlesztések megvalósulnak – olvasható az itB-n

A végső cél egyértelmű: hatékonyabb, jobb minőséget produkáló egészségügyi rendszer kialakítása, amelynek háttere az egységes adatbázis lehet, amelyhez valamennyi, a betegellátásban érintett intézmény, személy hozzáférhet – írja összefoglalójában az itBusiness.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT) megvalósulhat az ágazat alapvető informatikai infrastruktúrája, és az e-kórtörténet, e-beutaló, e-recept, távkonzílium bevezetésétől jelentős hatékonyság növekedést lehet várni. Elvileg már elindult az EESZT program próbaüzeme, az éles üzem pedig várhatóan 2017 első negyedévében lesz majd. A mintegy 10 milliárd forint beruházással, három uniós program keretében épülő szolgáltatási központ lehetővé teszi a teljes hazai egészségügy egységes alapokon történő elektronizálását, beleértve a kórházi, a szakorvosi járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, valamint a gyógyszertárakat. A próbaüzem során a közfinanszírozott egészségügyi intézmények saját döntésük alapján, megadott ütemezés szerint csatlakozhatnak a rendszerhez és kezdhetik el használni a különböző funkciócsoportokat. Az önkéntes időszak lezárulása után kötelező lesz a csatlakozás.

Az EESZT alapkoncepciója szerint minden páciens egészségügyi adatai központi adatbázisba kerülnek, erről egyébként törvény is rendelkezik. Ezen adatokhoz – a megfelelő jogosultságok birtokában – webes felületről, tehát bárhonnan hozzá lehet férni. A cél, hogy ne fordulhasson elő információhiány, ha a beteg elfelejti vagy például egy baleset alkalmával nem tudja magával vinni korábbi leleteit. Az EESZT érdekessége, hogy opt-out jellegű, vagyis arról kell nyilatkozni, ha valaki le akarja tiltani az adataihoz való hozzáférést.

Jövőre egyébként más változást is hoz az e-egészségügy, hiszen elvileg 2017 szeptemberétől lesz használható az eRecept. Ez azt jelenti, hogy ettől kezdve a háziorvos, a kórházi kezelőorvos és a gyógyszerész is egyazon rendszeren belül, elektronikusan állítja ki és kezeli a vényeket. Ettől a megoldástól pontosabb gyógyszerelést, hatékonyabb gyógyszerfelhasználást, gyorsabb információáramlást és a gyógyszerkasszában felgyülemlő adatok mélyebb megismerését és analizálását várják a szakemberek, ami nagyban javíthatja a gazdálkodás hatékonyságát is.

Létezik már olyan magyar applikáció is, amely segít az egészségünk megőrzésében, de javíthatja az orvos-beteg közötti kapcsolattartást is. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által fejlesztett MeNTA, azaz a Mobil Egészségnapló és Tájékoztató Alkalmazás célja, hogy a felhasználó minden, egészségével kapcsolatos információt egy helyen tároljon.

(forrás: IT business online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!