hirdetés
2025. június. 18., szerda - Arnold, Levente.
hirdetés

 

A kávé elősegíti az egészséges öregedést

Az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság éves találkozóján, a május 31. és június 3. között Orlandóban megrendezett NUTRITION 2025 konferencián hangzott el Sara Mahdavi, a Harvard T. H. Chan School of Public Health kutatójának előadása, amelynek fő megállapítása szerint a reggeli kávé nők esetében segíti a mentális funkciók épségének megőrzését az öregedés során.

Az előadás egy olyan tanulmány eredményein alapult, amelyben közel 50 ezer nőt követtek nyomon 30 éven át. Az eredmények szerint a reggeli kávé nem csak energiát adott, hanem segített a nőknek az öregedés során is éles elméjűnek, mentálisan egészségesnek maradniuk. Az elemzés megállapította, hogy a kávét fogyasztó középkorú nőknél nagyobb valószínűséggel volt kimutatható egészséges öregedés, mint a kávét nem fogyasztók körében. A kutatók azonban nem találtak összefüggést a mentális funkciók és a tea vagy a koffeinmentes kávé fogyasztásával, míg a több kólát fogyasztók esetében jelentősen alacsonyabb volt az egészséges öregedés esélye.

Míg a korábbi tanulmányok a kávéfogyasztást az egyének fizikális egészségi állapotának függvényében vizsgálták, a mi tanulmányunk az első, amely három évtizeden át vizsgálta a kávé hatását az öregedés több területére – nyilatkozta Sara Mahdavi. – Az eredmények arra utalnak, hogy a koffeintartalmú kávé – tehát nem a tea vagy a koffeinmentes kávé – egyedülálló módon támogathatja az öregedés folyamatát, megőrizve mind a mentális, mind a fizikális funkciókat. Kutatásunknak számos, igen fontos erőssége van: a nagy mintaméret és a 30 éves követés mellett a hosszú élettartam és az egészséges öregedés több különböző aspektusát is értékeltük, valamint a kutatás megkezdése után négyévente gyűjtöttünk nagyon átfogó információkat a táplálkozási és életmódbeli szokásokról.

A tanulmányban 47 513 nő vett részt az 1984 óta vezetett Nurses' Health Study tanulmány résztvevői közül. A kutatók a koffeinbevitelt validált étkezési gyakorisági kérdőívek segítségével értékelték, amelyek különbséget tettek a koffein legfőbb forrásainak, például a kávé, tea, kóla vagy a koffeinmentes kávé fogyasztása között.

Az egészséges öregedést úgy definiálták, hogy a résztvevőknek 70 éves korukig vagy annál tovább kellett élniük, nem szenvedtek egy listán szereplő 11 súlyos krónikus betegség egyikében sem, fizikai funkcióik megmaradtak, mentális egészségük jó volt, nem mutattak kognitív károsodást és nem panaszkodtak memóriájukra.

A 30 éves adatsor alapján a kutatók becsléseket végeztek arra nézvést, hogyan változott az egészséges öregedés valószínűsége a tanulmány résztvevőinek körében napi 80 mg koffein bevitelével. Megvizsgáltak továbbá olyan italokat is, mint a kávé, a tea, a koffeinmentes kávé és a kóla. Ezek az előzetes elemzések figyelembe vették az egészséges öregedést befolyásoló egyéb tényezőket is, mint például a testsúly, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a fizikai aktivitás, az iskolai végzettség és az étrendben szereplő fehérjemennyiség.

2016-ra a tanulmányban részt vevő nők közül 3706 teljesítette az egészséges öregedés minden követelményét. Kiderült, hogy középkorú nőként (45–60 éves korukban) ezek a nők átlagosan napi 315 mg koffeint fogyasztottak, ami a mai szabványok szerint nagyjából három kis csésze kávénak vagy másfél nagy csésze kávénak felel meg. A koffein több mint 80%-a a rendszeres kávéfogyasztásból származott.

Az egészségesen öregedő nők csoportjában minden további napi csésze kávé 2–5%-kal növelte az esélyt arra, hogy az élet későbbi szakaszában is jól legyenek, egészen napi öt kis csésze mennyiségig.

A kutatók nem találtak szignifikáns összefüggést a koffeinmentes kávé vagy tea fogyasztása és az egészséges öregedés valószínűségének növekedése között. Fontos megjegyezni, hogy minden további kis pohár kóla – a koffein másik fő forrása – 20–26%-kal csökkentette az egészséges öregedés valószínűségét, ami megerősítette azt a feltevést, hogy nem minden koffeinfogyasztás jár előnyökkel.

Ezek az eredmények, bár még csak előzetesek, arra utalnak, hogy a kis, következetes szokások befolyással lehetnek a hosszú távú egészség alakulására – összegzett Mahdavi. – A mérsékelt kávéfogyasztás bizonyos előnyökkel járhat, ha más egészséges szokásokkal, például rendszeres testmozgással, egészséges étrenddel és a dohányzás elkerülésével párosul. Bár ez a tanulmány kiegészíti azokat a korábbi bizonyítékokat, amelyek szerint a kávéfogyasztás összefüggésbe hozható az egészséges öregedéssel, a kávé előnyei viszonylag szerények az általános egészséges életmód hatásával összehasonlítva, és további vizsgálatot igényelnek.

A kutatók megjegyzik, hogy általában napi két csésze kávé biztonságos és potenciálisan jótékony hatással lehet a legtöbb emberre. Ennél több kávé fogyasztása egyesek számára további előnyökkel járhat, mások számára azonban már nem feltétlenül tekinthető egészségesnek. Egy másik tanulmányban Mahdavi és kollégái rámutattak, hogy egyes genetikai variációk befolyásolhatják a koffeinfogyasztás és az egészségügyi eredmények közötti kapcsolatot, így a több koffein nem mindig jobb, különösen azok számára, akik alacsonyabb koffeintoleranciával vagy specifikus genetikai hajlammal rendelkeznek.

Ezen kívül a kávé számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek szinergikus hatással lehetnek az öregedési folyamatokra. E hatások jobb megértése érdekében a kutatók azt tervezik, hogy megvizsgálják, hogyan hatnak a kávéban található specifikus bioaktív vegyületek a genetikai és metabolikus öregedési markerekre, különösen a nők esetében. Ezen mechanizmusok megértése iránymutatásul szolgálhat a személyre szabott orvoslásban a hosszú élettartamot és a kognitív egészséget támogató étrend kidolgozásához.

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Brewed for longevity: Drinking coffee linked with healthy aging in women

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink