hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

MediTech

Idegszálak 3D-ben

Az elmúlt EU-s költségvetési ciklusban viszonylag jelentős pénzügyi források álltak rendelkezésre a hazai kórházak fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására. Ezek elsősorban az elavult építészeti, infrastrukturális körülmények megváltoztatására, illetve az egészségügyi szolgáltatások, eljárások, a gép- és műszerpark fejlesztésére irányultak. Írásunkban az elkövetkező időszakban várható változásokról, fejlődési lehetőségekről adunk körképet.

– Egy-egy innovációs törekvés egy egyszerű gép vagy műszer beszerzésétől akár egy új kórházi tömb megépítéséig és felszereléséig, avagy egy új orvostechnikai eljárás bevezetése összetett folyamat eredményeként tud megvalósulni – mondja Kató Gábor tanácsadó, a költségvetési intézmények gazdálkodására specializálódott Kató és Társa 2003 Kft. ügyvezetője. Mivel az elkövetkező EU-s költségvetési ciklusban lényegesen kevesebb forrás áll majd rendelkezésre e célok megvalósítására, még jobban fel fog értékelődni egy-egy kórház ilyen irányú képessége és hajlandósága.

– Az egészségügy állami forrásokból való finanszírozása alapvetően a működést szolgálja, a fejlesztési források biztosítása külön csatornákon történik. Ezek megszerzése eddig elsősorban pályázati úton volt lehetséges, és feltételezhető, hogy a jövőben is hasonlóképpen fog történni. A fejlesztési források közül az egészségügy állami irányításának következtében egy jelentős forrás sajnos kiesett az önkormányzati támogatások megszűnésével.

Medikai multikonzol műtőbe telepítve
Medikai multikonzol műtőbe telepítve

Fejlesztési elképzeléseik megvalósításához tehát az intézmények döntően állami és EU-s forráslehetőségeket vehetnek igénybe, kisebb részben a jogszabályi lehetőségek betartása mellett azonban beszállítói, magánforrásokat is bevonhatnak – mutatja be Kató Gábor, milyen pénzügyi lehetőségei vannak jelenleg a hazai kórházaknak a fejlesztésekre.

Körvarrógép, robotágy

A fővárosi Bajcsy Zsilinszky Kórházban Kató Gáborék egyfajta katalizátori szerepet töltenek be az innovációs igény felbukkanásától a megvalósulásig. Tanácsadóként közreműködnek a szakmai program kidolgozásában, egy-egy fejlesztési elképzelés üzleti terv jellegű számításaiban, az adott projekt levezénylésében. A nyolc telephellyel, 10 milliárdos bevétellel és nyolcszáznál is több ággyal, 14 műtővel, rendelkező intézmény egyike Budapest öt nagy sürgősségi betegellátó centrumának.

– Nálunk a kubatúrát – ez a fizikai kiszolgáló háttere annak a tevékenységnek, amelyet végzünk – a kettősség jellemzi, egyszerre van jelen az elavult és a modern. Vannak 90 éves épületeink, és nálunk van Budapest egyik legmodernebb kórházi épülete is, a 2007-ben átadott H épület, a műtőblokk – vázolja Kis Róbert, a Bajcsy-Zsilinzsky Kórház és Rendelőintézet gazdasági igazgatója, milyen adottságokból kiindulva tervezik a különböző területeket érintő fejlesztéseket.

A kórház vezetésének határozott törekvése, hogy olyan technológiák bevezetését szorgalmazza, amelyek a betegek számára kisebb kockázattal járnak és gyorsabb felépülési időt biztosítanak. Így például a hagyományos eljárással szemben, amikor csak az adott eset megengedi, laparoszkópiás műtétet végeznek, amelynek már a továbbfejlesztett változatát, a 3D-s laparoszkópiát is alkalmazták, és ezen technológia tartós kórházba telepítéséért tesznek jelenleg lépéseket. Ilyenkor, amikor ezt a fejlett technológát alkalmazzák, az orvos speciális szemüvegben végzi az operációt, monitoron követi az eseményeket, és szövetfelismerő, valamint az operációt segítő szoftver is rendelkezésre állhat, amely például kiírja, hogy mit javallott tenni az orvos számára a következő mozzanatként.

Az urológia területén gyakran előforduló eset, hogy a prosztataműtét során a műtéti eszköz átvágja az idegszálakat. A 3D-s eszköz képernyőjén jobban felismerhetőek ezek a részek, így például lényegesen kisebb az esélye annak, hogy valaki impotens lesz az élete hátralévő részében, aminek hagyományos, de akár 2D-s laparoszkópiás technológiát alkalmazva is sajnos viszonylag nagy a kockázata.

Példaként említhető, hogy a Bajcsy Kórházban szintén sikerrel alkalmazzák az aranyér kezelésére a körvarrógépet. Ezzel a hagyományos fagyasztásos módszer helyett tulajdonképpen levarrják a kérdéses területet, és a hosszabb, fájdalmas gyógyulási időszak egy hétre rövidül, a kórházból pedig akár már másnap hazamehet a páciens.

– A Premier G-Med Kft. felajánlásából nálunk található a hazai kórházak közül egyelőre egyedüliként a Progressa terápiás rendszer, amely egy speciális ágy az intenzív osztályon fekvő betegeink számára. Ez a programozható rendszer a nap folyamán masszírozza, tornáztatja a benne fekvőt, és számos egyéb funkcióval rendelkezik, amelyek sokkal gyorsabb és szövődménymentes gyógyulást tesznek lehetővé, nem mellesleg kisebb létszámú személyzetre van szükség ott, ahol ilyen ágyat használnak. – ismerteti a 15 millió forint értéket képviselő, intelligens ágy előnyeit Kis Róbert.

A korszerű műtéti eszközökön túl többek között VIP kórtermek kialakítása, illetve a fűtési rendszer korszerűsítése is a fejlesztési tervek között szerepel, a megvalósításhoz pedig itt a keretet az intézmény saját bevételei és a költségvetésből származó pénzek jelenthetik.

Beszállítói tapasztalatok

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet számára egy cég ajánlotta fel az egyébként jelentős beruházást igénylő ágyat, de sok másik vállalakozás is bekopog a hazai kórházakhoz, hogy bemutassa a legmodernebb berendezéseket. Sokszor így kerülhet kipróbálásra egy-egy újdonság, és a fejlesztésre szánt pénzeknek köszönhetően terjedhet, mígnem a kórház kezdeményezheti azt is, hogy az OEP befogadja finanszírozásra az adott eszközt.

A modern, minimál invazív sebészeti eljárások megjelenésével kialakultak az úgynevezett hibrid műtők, ahol már számos radiológiai képalkotó berendezés is segíti a műtőben az orvos munkáját. A képalkotó eszközök számának növekedésével a különböző videojelek rögzítése, streamelése és monitorokon való megjelenítése egyre komplexebb feladatot jelent.

Erre kínál megoldást a Carter & Carter Kft., amelynek fő profilja az úgynevezett medikai multikonzolok műtőkbe való telepítése. Ezek a készülékek a műtő videoközpontjaként működnek. A falba süllyesztett monitorral egybeépített számítógépen egyszerre jeleníthetők meg a különböző, a műtőben és a radiológiai osztályon található diagnosztikai berendezések (UH, CT, MR, műtőlámpa-kamera stb.) képei.

Kocsis Krisztián, a Carter & Carter ügyvezetője szerint a magyarországi kórházak kifejezetten nyitottak az élen járó technológiák irányába, a hazai orvosok folyamatosan figyelik és nyomon követik a külföldi fejlesztéseket és szakmai újításokat. Az általuk forgalmazott termékeket Németországban gyártják, ami tipikusan az egyik mintaország a magyar kórházak számára, így a megoldásaik általában kiemelt figyelmet élveznek orvosszakmai körökben.

Az pedig minden kórház számára nyilvánvaló, hogy ezekkel a megoldásokkal a hatékonyság növelhető, hosszú távon pénz és energia takarítható meg, és érvényesülhet az a szempont is, amelynek a leglényegesebbnek kellene lennie: a gyógyítás eredményessége is javulhat.

Vízzel fejlesztenek
A szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézetben a projektek teljes egészében EU-támogatással valósulnak meg. Itt az elmúlt években feladatmegosztáson alapuló struktúraváltásra került sor; a kórház profiltisztítást, humánerőforrás-koncentrációt vitt véghez, megszüntette a párhuzamosságokat. Így a korábban széles spektrumú intézmény letisztult, szakmaspecifikus létesítménnyé, mozgásszervi szakkórházzá alakult át, ahol a helyi adottságokat kihasználva tervezik a jövőt.
 
Szakmai fejlesztésükben meghatározó szerepet tölt be saját hévízforrásuk gyógyászati célú hasznosítása; komplex hidroterápiás egységet szeretnének kialakítani. A hévízforrás 57 oC-os vize, 2200 l/min hozama bőséges fedezetet nyújt nemcsak annak energetikai, hanem gyógyászati célú felhasználására is. Ezzel a teljes kezelési spektrum elérhetővé válik a város, a megye, illetve a régió mozgásszervi betegei számára. 
(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!