hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Világszínvonalú ellátást kapnak az infarktusos betegek

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége Andréka Péter kardiológus, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgató főorvosa volt.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte, így Magyarországon is a vezető halálokok közé tartoznak, a helyzet pedig európai összevetésben sem túl biztató – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Andréka Péter. "A férfiak nehezebb helyzetben vannak, mint a nők mind a betegség kialakulása, mind a halálozás szempontjából. Tudjuk, hogy a férfiak halálozási mutatói rosszak, de ha nem a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozást, hanem a várható életkort nézzük, ez ott is megmutatkozik, a nők várható élethossza 4-5 évvel magasabb szám."

Ami a konkrét számokat illeti, az európai átlagértéktől a magyar férfiak 8, a nők 6 évvel maradnak el, amiért elsősorban a keringési rendszer zavarai felelősek. Mégis az van a köztudatban, hogy a szívinfarktus mintha a férfiak betegsége lenne. Erre reagálva Andréka Péter elmondta, alapvetően így van, de nem ennyire egyszerű a helyzet. "A nőket addig, ameddig szülőképes korban vannak, a hormonjaik védik. De aztán ahogy megyünk előre, a nők is elveszítik a védettségüket, különösen akkor, ha dohányoznak."

Andréka Péter arról is beszélt, hogy a rendszerváltás óta nagyon sokat javultak a magyarországi szív- és érrendszeri halálozási mutatók. "A szívkatéteres hálózat nagyon sokat fejlődött, világviszonylatban is rendkívül jó helyzetben vagyunk. Szívinfarktus tekintetében, ha mellkasi fájdalmunk van, vagyis elzáródott a koszorús erünk, akkor a jelenleg hatályos szakmai irányelveink szerint a legjobban akkor járunk el, ha katéteres technikával nyitjuk meg az eret. Na most, a világ legfejlettebb országaiban sem tart ott még az orvostudomány, hogy minden, egy bizonyos típusú infarktusnál ezt meg lehessen tenni. Magyarországon 96 százalékos az arány, ez elképesztően jó".

A teljes információ hanganyaggal

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés