2019. május. 21., kedd - Konstantin.
hirdetés

Új terápiák az allergia ellen

Megszüntethető-e az étel és a gyógyszerallergia? – többek között erre a kérdésre keresték a választ azon a szakmai találkozón, ahol az allergológiai és autoimmun betegségek legújabb kezelési módjairól tájékoztatták az orvosokat a Debreceni Egyetem szakemberei.

hirdetés

Az allergiával szemben nehéz felvenni a harcot, mert nagyon gyakori, és az allergiát kiváltó anyagok száma is egyre inkább növekszik. A legújabb diagnosztikai és terápiás lehetőségek azonban jelentős előrelépést jelenthetnek. Az autoimmun betegségek terén is vannak újdonságok, elsősorban a biológiai terápiák alkalmazása, melyek forradalmi módon változtatják meg a betegek kezelési protokollját és gyógyulási lehetőségeit – hangsúlyozta Szegei Andrea a DAB Székházban tartott tudományos találkozón.

A Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék vezetője szerint az allergiás megbetegedések esetében az egyik legfontosabb előrelépés az allergia mechanizmusának megértésében tapasztalható.

Ma már el tudjuk különíteni a valódi allergiát az úgynevezett pszeudo allergiás reakcióktól. Ez utóbbi esetében a reakció klinikai képében ugyanúgy néz ki, mint a valódi allergiánál, de a kialakulásban más immunsejtek vesznek részt. A két típusú allergia megelőzésében és kezelésében is vannak különbségek – magyarázta a tanszékvezető.

A szakember kiemelte: a valódi allergiák diagnosztikájában egyre precízebb módszereket alkalmaznak. Ilyen például az úgynevezett komponens alapú diagnosztika, amely ma a legmodernebb eljárás, ami hazánkban is elérhető. A módszert néhány hónapja az országban elsők közt vezették be a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában.

Az innovatív terápiás eljárások közül egyre nagyobb szerepe van az immunterápiáknak. A pollen-, és méhcsípés allergiáknál korábban is alkalmazták az eljárást, de napjainkban egyre hangsúlyosabb az a törekvés, hogy az étel- és gyógyszerallergiákkal szemben is kialakítsanak immunterápiákat – tájékoztatott Szegedi Andrea.

Egyebek mellett ezeket az új lehetőségeket ismerhették meg a régióban dolgozó orvosok a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszéke, a DAB Immunológiai Munkabizottsága, valamint a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság 13. allergológiai ülésén. A Debreceni Egyetem szakemberei mellett egy-egy budapesti és szegedi szakértő is tartott előadást az érdeklődő allergológusoknak és klinikai immunológusoknak.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés