hirdetés
2019. november. 17., vasárnap - Hortenzia, Gergő.
hirdetés

Szigorúbb lombikszabályozást ígér Balog (Bővítve: Semjén)

Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani azokra az embriókra, amelyeket nem ültetnek be – jelentette ki Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, aki szerint emiatt szükséges a lombikbébi-szabályozás szigorítása,közli a Magyar Nemzet.

A miniszter véleményét Veres András múlt heti nyilatkozatával kapcsolatban kérdezték. Balog Zoltán, miközben a szigorítás mellett érvelt, arról is beszélt, hogy a kormány támogatja a lombikprogramot, sőt, a jövőben bővítik a lehetőségeket.

– Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a gyermeket akaró párok húsz százaléka meddő. Célunk egy olyan szabályozás kialakítása, amely a lehető legtöbb párnak adja meg a gyermekvállalás lehetőségét, egyúttal a leginkább tartja szem előtt az élet védelmének alkotmányos elvét – fogalmazott a miniszter. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy léteznek az egyház által támogatott alternatív megoldások is, és a kormány szeretné, „ha minél több lehetősége lenne a pároknak”.

A katolikus egyház szerint tehát az a kérdés, hogy mi legyen a sorsa azoknak a mesterségesen létrehozott embrióknak, amelyeket nem ültetnek be. A jelenleg hatályos törvény többféle megoldást kínál: az érintettek például kérhetik, hogy embrióikat későbbi saját felhasználás céljából lefagyasszák, de fagyasztott embrióikat felajánlhatják más meddő pároknak, vagy egy arra jogosult intézetnek kutatási célra. De kérhetik embrióik megsemmisítését is – mutatott rá Kaáli Nagy Géza, a beültetésekre specializálódott Kaáli Intézet vezetője, aki szerint nem jellemző a számfeletti embriók megsemmisítése.

Korábban egyébként volt példa tömeges pusztításra is: az Orvosi Hetilap 2006-os írása szerint ugyanis az egyik meddőségi osztályon két és fél éven át „kihajigáltak” ötszáz embriót, mert nem vették meg az embrió fagyasztáshoz szükséges gépet. Az osztályon minden pácienssel aláíratták, hogy embrióikat nem fagyasztják le, írja a lap.

Szerdán jelenti be a családügyi államtitkár, hogyan változik a lombikprogram támogatása. Novák Katalin előzetesen annyit közölt: jövőre több milliárd forinttal többet szánnak a meddő párok megsegítésére. A kormány a katolikus egyház bírálata nyomán azt is szeretné elérni, hogy az életvédelmi szempontok is jobban érvényesüljenek – írja a Hírtv.hu

A miniszterelnök-helyettes jelezte, várják Veres András püspök javaslatát egy olyan szabályozásra, ami az egyház tanításainak is megfelel és orvosi-biológiai szempontból is működik. Semjén Zsolt „horror kategóriának” nevezte azt, ami a be nem ültetett embriókkal történik világszerte.

„Amit mi tehetünk, az az, hogy legalább Magyarországon a magyar nőknek és magyar házaspároknak, magyar embereknek az embrióival, magzataival, végső soron – az én fölfogásom szerint – emberekkel, magyar emberekkel, a magzati korukat élő magyar emberekkel kísérletezzenek, legyilkolják őket, lefagyasszák, kidobják őket, és a szöveteiket felhasználják ipari célra” – ismertette Semjén. A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a magánbiznisz helyett az állami kontroll világába kell áthelyezni ezeket az eljárásokat, és ezt néhány éven belül meg is lehet szervezni.

.

(forrás: Magyar Nemzet, Hír TV)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés