hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Spermabank, a milliárdos üzlet

A megfelelő spermadonor kiválasztása egyre inkább hasonlít a hagyományos értelemben vett pártaláláshoz – legalábbis az Origo szerint.

A kínált szolgáltatások egy részét épp az ügyfélkör igénye hívta életre. Magasan képzettek, türelmetlenek és válogatósak: a spermadonor mellett döntő emberek jelentős hányadát az ezekkel a jellemzőkkel leírható nők képviselik. Azt is látni, hogy spermabankot üzemeltetni csak külön szolgáltatásként érdemes. A hagyományos gyógyító klinikák nem tudják biztosítani a magas költséggel járó eljárásokat úgy, hogy emellett szigorú szabályozási feltételeknek kell megfelelniük.

A termékenységipar egyértelműen növekvő pályán van. A kereskedelmi alapon működő spermabankok forgalma 2025-re elérheti az 5 milliárd dollárt is, amelyet az egyértelműen növekvő kereslet valószínűsít. Emögött persze mélyrehatóbb és összetettebb társadalmi változások húzódnak.

A fejlettebb gazdaságú országokban ugyanis mindinkább kitolódik a gyermekvállalás időszaka. Az emberek előbb megalapozott egzisztenciát próbálnak teremteni a gyermekvállaláshoz, de nő azoknak a nőknek a száma is, akik vagy nem találnak számukra megfelelő hús-vér férj- és apajelöltet, vagy tudatosan egyedül kívánnak gyermeket nevelni.

Emellett jelentősen megnöveli a férfiak spermájának forgalmát az is, hogy mind több országban bővül azoknak a köre, akik jogosultak a bankok szolgáltatásait igénybe venni. A leszbikus párok és az egyedülálló nők is sok helyen már ezek közé tartoznak. A seattlei spermabank ügyfeleinek 90 százaléka az egyedülálló nők közül kerül ki, a világ legnagyobb ilyen intézetének, a Cryos International forgalmának 60 százaléka pedig két nőből álló párokhoz köthető.

Arra is számítani kell, hogy az orvostudományok és különösen a humángenetika fejlődése, új feladatot adhat a spermabankoknak. A donorok leadta anyagot a professzionális szolgáltatást nyújtó intézmények szigorúan ellenőrzik, és a donor tulajdonságainak ismeretében tudják katalógusszerűen megjeleníteni a leendő anyák számára kínálatukban. Ennek nem csak azért van jelentősége, hogy a leendő utód a lehető legközelebb álljon az anya elképzeléseihez adottságait illetően. A mind alaposabb vizsgálatokkal előzetesen szűrhetők a genetikai találkozásokból fakadó esetleges rendellenségek is. Az alkalmazott technológiai megoldások hasonlósága miatt, a spermabankok szolgáltatásaikat már őssejtek illetve az azokat hordozó köldökzsinór-szövetek tárolására is kiterjesztik.

A teljes összeállítás az Origon.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés