hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

POWERbreathe: légzőgyakorlatok a vérnyomás tartós csökkentésére

A University of Colorado és a University of Arizona kutatói a Journal of Applied Physiology folyóiratban számoltak be arról, hogy egy légzőgyakorlatokra használt eszköz napi alkalmazásával csökkenthető a magas vérnyomás nehezen mozgó betegeknél.

A POWERbreathe nevű kis készüléket már több éve használják olyan sportolók és énekesek, akik a tüdő körüli izmaikat szeretnék erősíteni.

Az egyetemi kutatócsoportok egy vizsgálat során egészséges önkénteseket kértek fel az eszköz használatára. Összesen 30-szor kellett lélegezni a készüléken át több napon keresztül, és minden alkalom előtt és után a résztvevőknek vérnyomásmérésen kellett átesniük. A kutatók tartós csökkenést tapasztaltak a szisztolés vérnyomásban, melynek mértéke 9 Hgmm volt – ez már jelentős, különösen annak figyelembe vételével, hogy a magas vérnyomás miatt kocogni, úszni vagy biciklizni kezdő betegeknél is hasonló a csökkenés mértéke.

Az eszköz előnye, hogy olyan betegek is használhatják, akik csak nagyon nehezen tudnak mozogni.

Forrás: Daniel H. Craighead et al, A multi-trial, retrospective analysis of the antihypertensive effects of high-resistance, low-volume inspiratory muscle strength training, Journal of Applied Physiology (2022).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés