hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Oltsanak tovább azzal, ami van!

A kullancsencephalitis elleni egyik védőoltás piaci hiánya miatt kialakult helyzet kezelésére, a megszakadt védőoltássorozatok folytatására tesz javaslatot honlapján az ÁNTSZ.

Magyarországon két oltóanyag rendelkezik forgalombahozatali engedéllyel: az Encepur, és az FSME-IMMUN gyermek és felnőtt kiszerelésben – idézi fel a tisztiorvosi szolgálat. Jelenleg csak az egyik készítmény érhető el az országban, mivel a másik oltóanyagból hiány alakult ki. A termékhiány miatt előfordulhat, hogy az oltási sorozat megszakad. (Az oltásokat - az első két adagot mindenképpen - a kullancsok tavaszi aktivitása előtt, azaz télen, fertőzésveszély-mentes időszakban kellett megkezdeni.)

A kullancsencephalitis vírus természetéből következően egy részlegesen oltott, nem kellő immunitással rendelkező személynél a kialakult megbetegedés lefolyása igen súlyos lehet.

Fentiek értelmében azok számára, akik olyan oltóanyaggal kezdték meg az oltási sorozatot, amely jelenleg átmeneti termékhiány miatt nem elérhető, szakmailag javasolható egyazon oltási sorozatban és az esedékes emlékeztető oltásoknál is a másik, immunológiailag azonos hatású, gyógyszertárban ugyancsak orvosi rendelvényre beszerezhető oltóanyag alkalmazása (az életkori sajátosságok figyelembe vételével) – írja az ÁNTSZ, s honlapján az egyes oltási sémákat is ismerteti.

(forrás: ÁNTSZ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés