hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Gyógyítás

Komplex akadálymentesítés a zuglói gyógypedagógiai intézményben

Teljesen akadálymentes lett a zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. A beruházás mintegy 69 millió forintba került, ebből 25 milliót az EU és a magyar állam adott.
A Zuglóban is egyedülállónak számító akadálymentesítésnek köszönhetően nem csak a mozgásukban korlátozottak, hanem a hallás- és látássérültek is könnyebben használhatják majd az intézményt.

A kerületi szinten óvodai és általános iskolai oktatást ellátó Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény csatlakozott azon kevés hazai intézményhez, ahol komplex akadálymentesítést végeztek. A komplexitás azt jelenti, hogy nem csak a közlekedést könnyítik meg az épületen belül a nehezen közlekedőknek, hanem az info-kommunikációban is segítséget nyújtanak a hallássérültek számára, valamint a tájékozódásban a vakok részére is. Az intézmény szolgáltatásait igénybe vevők körében jelentős, 46% a fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyek aránya.

„Az akadálymentesítéssel már nem csak az uniós elvárásoknak felel meg az intézmény, hanem hozzájárulhat, hogy a fogyatékkal élők még jobban kivehessék részüket a mindennapokból, bátrabban vállalhassanak munkát. A megkönnyített közlekedőhelyek pedig nagy segítségül szolgálnak az időseknek és a babakocsis szülőknek is. Az iskolában a folyosókon kiépített infokommunikációs akadálymentesítő eszközök a hallás- és látássérülteket segítik. Az országban kevés intézmény bír ilyennel” – mondta Weinek Leonárd polgármester a hivatalos átadáson.

Zugló önkormányzata az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósította meg az iskola komplex akadálymentesítését. A teljes bekerülési összeg csaknem 69 millió forint volt, ebből 25 millió forinthoz az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében jutott az önkormányzat.

A mozgássérültek intézménybe jutását rámpák segítik, az iskolában lifttel közlekedhetnek. A folyósok padlóburkolatát úgy alakították ki, hogy azokon színben és felületi minőségben eltérő vezetősávok segítik a vakokat és a gyengénlátókat. Az új padozat révén így biztonságosabb lesz számukra a benti közlekedés. Az akadálymentesítés során tűzszakaszolást biztosító ajtókat is beépítettek, amelyek nagyfokú segítséget és védelmet nyújtanak egy esetleges tűz esetén.

Hallássérülteket segítő berendezéseket, úgynevezett indukciós hurkokat is kiépítettek az intézményben. Az indukciós hurok a kommunikációs akadálymentesítés egyik fontos eszköze. Az elektromágneses indukció elvén működő rendszer hallókészüléket használó hallássérültek számára nyújthat segítséget. A beruházás részeként a mozgásukban korlátozottaknak egyedi WC-ket és öltözőket is kialakítottak.

Az intézményt havonta több mint 250-en látogatják. Az elkészült akadálymentesítéssel sokkal könnyebbé válik mindenki számára az épületen belüli közlekedés.

OTS

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés