hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Kétmilliós fogszabályozás – mennyi az annyi?

A népesség jelentős része fogatlan, nem áldoz mert sajnos nem tud arra, hogy megőrizze fogai épségét, és ha már elvesztett a harminckettőből valamennyit, hát foghíjas marad. A becslések szerint egymillió ember él, eszik úgy idehaza, hogy a szájából jelentős mennyiségű fog hiányzik. A fogatlanság nem csak szépséggond.

– Négyévesek a fiaim, azóta nem voltam fogorvosnál, amióta megszülettek – Szakállné Gadányi Beáta három gyermek édesanyja,  most gondban van. – A  körzeti fogorvosi rendelőbe nem jutok el, egyszerűen nem tudok az időpontokhoz alkalmazkodni. Marad a magánrendelés, ahol ha jól tudom, egy ellenőrzés is 3-4 ezer forintba kerül. Fogszabályzó kell a nagylányomnak, azért is fizetni kell, de még nem tudom mennyit. 
Bea, aki a fehérvári nagycsaládosoknál segítő elmondta, a legtöbb sorstársa, a többgyermekesek küzdenek  azzal, hogy nem tudják megcsináltatni a valamilyen ok miatt elvesztett fogaikat. 
– Épp a múlt héten beszélgettünk arról, hogy van, akinek 7-8 fogát kellene pótoltatni. Nekem a nyolc fogra 250 ezer forintot mondtak – folytatja. – Pedig azt is tudjuk,  hogy  a fogunk hiánya, az ínybetegség  sok betegség forrása lehet. Nem a tudatlanságunkkal van baj. Gyűjtés van. Kínunkban azt is kitaláltuk, hogy minden hónapban egy fogat megcsináltatunk, de ezt nyilván  nem javasolják. 
Másik beszélgetőtársunk még nem anya, de megmarad szépséghibája – ami egyesek szerint szexi -, kiáll egy foga. A fogsora totál szabályos volt, a problémája két éves, de lesz idősebb is. Fogszabályzóra lenne szüksége, előtte megszabadítanák  négy fogától. Három éven át igazgatnák a többit,  és mivel belső fogszabályzót szeretne, a történet itt véget is ért. Kétmillióra saccolták, de az országban csak egy orvos készít ilyet. 
Matkó-Mohrmann Gabriella (balról) fogszakorvos és Barabás Edina szájhigénikus kezelés közben (Fotó: Pati-Nagy Bence)
Matkó Gabriella fogszakorvos szerint gyakran akkor  jelentkezik  a beteg, amikor már majdnem minden elveszett.
– Nagyon rossz a helyzet, de a felfogás is az. Az autót elvisszük a szervízbe, a fogainkkal nem gondolunk. Sokkal  több felvilágosító munkára lenne szükség, hogy az emberek tudják, mit lehet kezdeni azokkal az elváltozásokkal, ami a szájukban történik. Ez elsősorban odafigyelés kérdése, mert ha fiatalabb korban nem alakulnak  ki a  fog– és szájbetegségek, akkor később kezelni sem kell ezeket. Ezért lenne fontos a rendszeres ellenőrzés. Van páciens, akit a  fájdalom űz az  orvoshoz, de igazságtalan lennék, ha nem tenném hozzá,  vannak akik rendszeresen jönnek szűrésre, ügyelnek a fogaikra. 
Ma már nincs biztosításhoz  kötve a félévenkénti ellenőrzés, nem kötelező, de előfordul, hogy a szakorvos rá tudja venni a pácienst, fordítson  több gondot a fogára.  
– Az óvodáknak, iskoláknak van fogorvosuk, félévente viszik a gyerekeket ellenőrzésre.  A hozzám tartozó iskolában körülbelül nyolcszáz gyerek van, jönnek, látjuk a fejlődést vagy a visszaesést – így a doktornő.
– Gyakorló édesanya vagyok – kapcsolódik a beszélgetésbe  asszisztensnője, Barabás Edina, aki nem mellesleg szájhigiénikus. –  Az én gyerekeimről  minden alkalommal megírták az iskolaorvosok, mi a probléma, hozták a feljegyzést. Onnantól a szülő felelőssége, mi történik a gyerek fogaival. Az osztályfőnök meghívott, tartsak előadást a gyerekeknek, de ez egyszeri  alkalom volt. 
Sokan nem tudják milyen következményei lehetnek a fogbetegségeknek.  Az a  tapasztalat,  hogy az ínygyulladás, az ínysorvadás következtében  ugyanolyan arányban veszítjük el  fogainkat, mint régen a fogszuvasodás miatt. A doktornő szerint a szánk, a fogunk érdekében két lépcsőt kellene meglépnünk.  Az egyik: figyeljünk önmagunkra. A  másik, fogadjuk meg a  szakember tanácsát, ne sértődjünk meg, ha javítani kellene a fogmosási technikánkon (is).

– Négyévesek a fiaim, azóta nem voltam fogorvosnál, amióta megszülettek – Szakállné Gadányi Beáta három gyermek édesanyja,  most gondban van. – A  körzeti fogorvosi rendelőbe nem jutok el, egyszerűen nem tudok az időpontokhoz alkalmazkodni. Marad a magánrendelés, ahol ha jól tudom, egy ellenőrzés is 3–4 ezer forintba kerül. Fogszabályzó kell a nagylányomnak, azért is fizetni kell, de még nem tudom mennyit. Bea, aki a fehérvári nagycsaládosoknál segítő, elmondta, a legtöbb sorstársa, a többgyermekesek küzdenek  azzal, hogy nem tudják megcsináltatni a valamilyen ok miatt elvesztett fogaikat. – Épp a múlt héten beszélgettünk arról, hogy van, akinek 7–8 fogát kellene pótoltatni. Nekem a nyolc fogra 250 ezer forintot mondtak – folytatja. – Pedig azt is tudjuk,  hogy  a fogunk hiánya, az ínybetegség  sok betegség forrása lehet. Nem a tudatlanságunkkal van baj. Gyűjtés van. Kínunkban azt is kitaláltuk, hogy minden hónapban egy fogat megcsináltatunk, de ezt nyilván  nem javasolják. Másik beszélgetőtársunk még nem anya, de megmarad szépséghibája – ami egyesek szerint szexi –, kiáll egy foga. A fogsora totál szabályos volt, a problémája két éves, de lesz idősebb is. Fogszabályzóra lenne szüksége, előtte megszabadítanák  négy fogától. Három éven át igazgatnák a többit,  és mivel belső fogszabályzót szeretne, a történet itt véget is ért. Kétmillióra saccolták, de az országban csak egy orvos készít ilyet.

Matkó Gabriella fogszakorvos szerint gyakran akkor  jelentkezik  a beteg, amikor már majdnem minden elveszett. – Nagyon rossz a helyzet, de a felfogás is az. Az autót elvisszük a szervízbe, a fogainkkal nem gondolunk. Sokkal  több felvilágosító munkára lenne szükség, hogy az emberek tudják, mit lehet kezdeni azokkal az elváltozásokkal, ami a szájukban történik. Ez elsősorban odafigyelés kérdése, mert ha fiatalabb korban nem alakulnak  ki a  fog- és szájbetegségek, akkor később kezelni sem kell ezeket. Ezért lenne fontos a rendszeres ellenőrzés. Van páciens, akit a  fájdalom űz az  orvoshoz, de igazságtalan lennék, ha nem tenném hozzá,  vannak akik rendszeresen jönnek szűrésre, ügyelnek a fogaikra. Ma már nincs biztosításhoz  kötve a félévenkénti ellenőrzés, nem kötelező, de előfordul, hogy a szakorvos rá tudja venni a pácienst, fordítson  több gondot a fogára.

– Az óvodáknak, iskoláknak van fogorvosuk, félévente viszik a gyerekeket ellenőrzésre.  A hozzám tartozó iskolában körülbelül nyolcszáz gyerek van, jönnek, látjuk a fejlődést vagy a visszaesést – így a doktornő.– Gyakorló édesanya vagyok – kapcsolódik a beszélgetésbe  asszisztensnője, Barabás Edina, aki nem mellesleg szájhigiénikus. –  Az én gyerekeimről  minden alkalommal megírták az iskolaorvosok, mi a probléma, hozták a feljegyzést. Onnantól a szülő felelőssége, mi történik a gyerek fogaival. Az osztályfőnök meghívott, tartsak előadást a gyerekeknek, de ez egyszeri  alkalom volt. Sokan nem tudják milyen következményei lehetnek a fogbetegségeknek.  Az a  tapasztalat,  hogy az ínygyulladás, az ínysorvadás következtében  ugyanolyan arányban veszítjük el  fogainkat, mint régen a fogszuvasodás miatt. A doktornő szerint a szánk, a fogunk érdekében két lépcsőt kellene meglépnünk.  Az egyik: figyeljünk önmagunkra. A  másik, fogadjuk meg a  szakember tanácsát, ne sértődjünk meg, ha javítani kellene a fogmosási technikánkon (is).

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés