hirdetés
2019. február. 18., hétfő - Bernadett.
hirdetés

Június 27-e a cukorbetegek világnapja

Az Egészséges Magyarország 2014–2020 ágazati stratégia egyik célkitűzése a cukorbetegség és az elhízás növekedésének megállítása.

hirdetés

A cukorbetegség 1-es és 2-es típusra osztható anyagcsere betegség. Míg az 1-es típusú diabetesben szenvedők aránya mintegy 4-5%-ra tehető, a 2-es típus gyakrabban fordul elő (kb. 90%), s kialakulásában nagyobb jelentősége van az életmódbeli tényezőknek, ezek közül is kiemelten a nem megfelelő táplálkozásnak és a testmozgás hiányának. A kormány ezért több intézkedést is bevezetett az egészséges életmód és táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás népszerűsítése érdekében.

Magyarország Európában az elsők között lépett fel az egészségre káros transzzsírsavakkal szemben. A transzzsírsav a szív-érrendszeri betegségek mellett bizonyítottan szerepet játszik – többek között – a hasi elhízás, inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásában is.

2015. január 1-jén életbe lépett a közétkeztetési rendelet, melynek köszönhetően az iskolai menzákon csökkent a só-, zsír- illetve cukorhasználat. A testmozgás számos betegség megelőzésében is segíthet, ezért bevezettük a mindennapos testnevelés órát.

Évente több mint 600 ezer állampolgár vált ki valamilyen cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszert, melyek árához az állam társadalombiztosítási támogatást nyújt. Erre a célra a kormány évente 30 milliárd forintot fordít.

Magyarországon nagyságrendileg 800 gyerek használ inzulinpumpát, ezért nagy előrelépés, hogy 2017 januárjától lehetővé tettük, hogy a nappali tagozatos hallgatók tanulmányaik befejezéséig az inzulinpumpához magasabb támogatással férhessenek hozzá.

A gyógyszerek támogatása mellett azonban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a cukorbetegek kezelésének eredményessége érdekében elengedhetetlenül fontos a betegek együttműködése, mind a megfelelő életmód, fizikai aktivitás, mind az étrend és az önellenőrzés tekintetében.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés