hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Fontos a szakdolgozók bevonása

Gyógyíthatóvá válhat az 1-es típusú diabetes

Amerikában már jóváhagyták az immunológiai támadáspontú szer alkalmazását. Reményeink szerint 1-1,5 éven belül Magyarországon is elérhetővé válik a készítmény. Eddig az 1-es típusú diabetest gyógyíthatatlan betegségnek tartottuk, szó sem volt arról, hogy ez valaha megváltozik, ezért az új kutatási eredmények mindenképpen óriási előrelépést jelentenek – nyilatkozta lapunknak dr. Kis János Tibor, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Inzulinpumpa és Szenzor Központjának vezetője.

Közeledik a Magyar Diabetes Társaság kongresszusa. Milyen újdonságokra számíthatnak a résztvevők?

Beszámolókat várunk új hatóanyagokról, illetve a már ismert szerek új indikációs körben történő alkalmazásáról is megérkeztek már az első új tapasztalatok. A beküldött absztraktok között jelentős számban érkeztek saját tudományos munkát bemutató írások. Technikai újdonságok terén is történtek előrelépések, ezekről is várunk új bejelentéseket.

Milyen új szerekre számíthat a szakma és a betegek?

Az 1-es típusú diabetes immunmechanizmusát célzó terápiában új, egyelőre halvány reménysugár kelti fel a szakma érdeklődését. Amerikában már jóváhagyták az immunológiai támadáspontú szer alkalmazását. Reményeink szerint 1-1,5 éven belül Magyarországon is elérhetővé válik a készítmény. Eddig az 1-es típusú diabetest gyógyíthatatlan betegségnek tartottuk, szó sem volt arról, hogy ez valaha megváltozik, ezért az új kutatási eredmények mindenképpen óriási előrelépést jelentenek. A klinikai vizsgálatok eredményei szerint alkalmazásuktól nem várhatók súlyos mellékhatások. Újabb forradalom előtt állunk a diabetes kezelésében.

Éveken keresztül foglalkoztatta a szakmát a háziorvosi diabetológiai licencvizsga kérdése. Hol tart ez most?

Ebben sajnos továbbra sem született érdemi előrelépés, nem sikerült kialakítani azt a konszenzust, ami a gyakorlati alkalmazáshoz elengedhetetlen lenne.

A krónikus betegségek eredményes kezelése megköveteli a betegek együttműködését, amihez elengedhetetlen a betegek megfelelő edukációja.

A betegszervezeteket aktívan bevonjuk a munkánkba, nélkülük valóban nem lehet eredményes a terápia. A kongresszuson is helyet adunk a betegszervezeteknek. Én magam is aktívan részt veszek a munkájukban.

A diabetesgondozás kulcsszereplői a szakdolgozók. Milyen kompetenciákkal rendelkeznek, mennyire használható ki a többlettudásuk a mindennapi betegellátásban?

A szakdolgozói képzésre nagy hangsúlyt helyez a társaság vezetősége, én magam is részt veszek a képzésben. Örömteli hír, hogy a diabetes ellátásában jártas szakdolgozók száma növekszik. Idén sokkal többen vesznek részt a képzésben, mint a korábbi években. A felnőtt diabetológiai képzés előadásait én magam tartom. Ennek alapján bizton állíthatom, hogy komoly, korszerű tudásra tesznek szert. A feladatok elosztása, a munkafolyamatok delegálása viszont már a helyi vezetők feladata lesz. A diabetológiában nem az orvoshiány a legnagyobb baj. Külföldön járva feltűnhet, hogy sokkal több feladatot adnak át a szakdolgozóknak, írnokoknak, szociális munkásoknak, olyanokat, amelyeket nem orvosoknak kell végezni. Ennek hazai megvalósítása sok változtatást igényelne, de megérné a szaktudás jobb kihasználása és végül a betegek jobb ellátása érdekében.

Névjegy

Dr. Kis János Tibor PhD 1998-ban végzett Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen, 1998–2000 között az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI), majd 2000 és 2020 között két év megszakítással a Betegápoló Irgalmas Rend Budai Irgalmasrendi Kórházában (BIR-BIK) dolgozott. 2004–2006 között Bostonban, a Harvard Egyetemen tanított, és a Joslin Diabetes Centerben dolgozott. 2009 és 2020 között a BIR-BIK Belgyógyászati Centrumát vezette. 2020-tól az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő inzulinpumpa- és szenzorközpontját vezeti. Publikációi témái elsősorban diabetológiai jellegűek, ezen belül az 1-es típusú cukorbetegség immunológiájával, inzulinpumpa-kezeléssel és glükózszenzorral foglalkozik. 



Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés