hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 1880
#3
Medical Online >> NSAID-ek a gyakorlatban
2022-10-03

A diclofenac az egyik leggyakrabban használt nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) szer, mely gyulladáscsökkentő képességén túl fájdalom- és lázcsillapító hatással is rendelkezik. Hatása a ciklooxigenáz-1 (COX-1) és a ciklooxigenáz 2 (COX-2) enzim reverzibilis gátlásán alapul, melynek eredményeképp a prosztaglandin (PG) szintézis blokkolódik (1).

#4
Medical Online >> NSAID-ek a gyakorlatban
2022-10-03

A nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-ek) a leggyakrabban használt gyógyszerek közé tartoznak napjainkban. Nagyon gyakori, hogy számos nagy kardiovaszkuláris (CV) kockázatú beteg (például hipertóniások, koronáriabetegek, krónikus vesebetegek) rendszeresen szed valamilyen NSAID gyógyszert, ennek megfelelően az alkalmazásukkal kapcsolatban fellépő mellékhatások is kiemelkedő fontosságúak.

#5
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2022-10-03

Azoknál a gyerekeknél, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, nagyobb eséllyel fejlődhet ki cukorbetegség.

#6
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2022-10-02

Társadalmi egyeztetést az egészségügy átalakításának terveiről a Belügyminisztérium nem tart szükségesnek, mert „annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik” – áll az egészségügyi ellátórendszer megújításáról szóló miniszteri előterjesztésben.

#7
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2022-09-30

A depresszió gyakorisága 1993 és 2013 között 53,4%-kal emelkedett, amit a Covid-járvány kitörése után újabb 27,6%-os emelkedés követett. Már a pandémia előtt is a depresszió volt világszerte a tartós munkaképesség-csökkenés második leggyakoribb oka, csak a szív- és érrendszeri betegségek előzték meg.

#8
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2022-09-29

Obez és extrém obez, 2-es típusú cukorbetegek estében a költségek és az életévnyereség tekintetében egyaránt előnyösebb a bariátriai műtét, mint az élethosszig tartó diabétesz-terápia és a szövődmények kezelése.

#9
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2022-09-28

A svédországi Karolinska Institutet kutatói a Nature Communications folyóiratban számoltak be arról, hogy sikerült feltárniuk, miért fordulnak elő gyakrabban cukorbetegek körében Escherichia coli baktérium okozta húgyúti fertőzések.

#10
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2022-09-26

A jó egészségügy nem csak pénz kérdése, mondta a Népszavának Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A világ és Magyarország első üzemi méretekben előállított kristályos (vegytiszta) kapszaicinből, azaz a paprika csípős vegyületéből készült gyógyszere a Capsoderma kenőcs volt (1959-1997), megelőzve a Nicoflex-et.