hirdetés
hirdetés

Dr. Lipták Judit cikkei

#1
2021-10-22 14:08:00

A módosított kockázatú dohánytermékekhez köthető egyéni és közegészségügyi kockázat objektív megítéléséhez nagyban hozzájárulhat a transzparens, tudományos evidenciákon nyugvó megközelítés. A módosított kockázatú dohánytermékekekkel kapcsolatosan megtehető állítások megfogalmazása az USA-ban az FDA jogkörébe tartozik.

#2
2021-10-15 05:15:00

A telemedicina a korábbinál mindenképpen nagyobb teret érdemelne, főleg a krónikusan gondozott betegek esetében lehet kiváltható vele a személyes jelenlét. Veszélyei is vannak azonban, mert az orvos nem látja a beteget, nem látja a mozgását, a kezét, az ízületeit, nem tudja megtapintani, így fontos megfigyelések elsikkadhatnak. Nem könnyű megtalálni az optimális egyensúlyt – mondta lapunknak prof. dr. Nagy György, a Semmelweis Egyetem Reumatológiai és Klinikai Immunológiai Tanszékének vezetője.

#3
2021-10-08 07:27:00

Mivel gyermek ECMO kezelés jelenleg a GOKVI-ban és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben történik, hasznos lenne ezen két intézet összefogásával egy folyamatos készenlétet biztosítani tudó mobil ECMO team felállítása, nyilatkozta a Medicalonline-nak dr. Schnur János, a Heim Pál kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának a vezetője.

#4
2021-08-12 12:55:00

Svédország a legjobb példa az ártalomcsökkentés előnyeire, ahol a hagyományos dohányzás már lassan kimegy a divatból, és vele a dohányzással összefüggő betegségek is – nyilatkozta a MedicalOnline-nak dr. Karl Fagerström.

#5
2021-08-10 05:12:00

A bőrgyógyászatban is hatalmas áttörést jelentett az utóbbi évtizedben a genetikai, immunológiai és mikrobiológiai vizsgáló módszerek és terápiák robbanásszerű fejlődése. Az STI-rendelésen a mikrobiológiai, molekuláris biológiai diagnosztikai módszerek korszerűsítése, a mikrobiom még jobb megismerése jelenti a legnagyobb segítséget – nyilatkozta lapunknak dr. Gaál Magdolna, a Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségi tagja.

#6
2021-07-23 05:13:00

Ma már jelentős kardiovaszkuláris és renális kockázatot csökkentő modern antidiabetikumokkal rendelkezünk, melyek a cukorbetegség eredményes kezelését segítik – mondta lapunknak dr. Hidvégi Tibor főorvos.

  #7
2021-07-19 12:09:00

A hagyományos cigarettafüsthöz képest egy nagyságrenddel kevesebb féle vegyületet tartalmaz a hevített dohánytermék aeroszolja. Mindössze néhány olyan vegyület mutatható ki a hevített dohánytermék aeroszoljából, ami nincs jelen a 3R4F cigaretta füstjében, ezek a vegyi anyagok nagy valószínűséggel a hozzáadott aromáknak tulajdoníthatók.

#8
2021-06-18 05:13:00

Nálunk a bő egy esztendő alatt senki sem kapott Covid-19-fertőzést az endoszkópos vizsgálatok következtében − hiszen a beöltözés szabályait nagyon konzekvensen igyekeztünk betartani, magam különösen fontosnak tartottam és tartom az egyébként a legveszélyesebb vizsgálatok közé sorolható tápcsatornai endoszkópia során az arcvédő pajzs mindenkori használatát” – nyilatkozta lapunknak dr. Altorjay István tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja.

#9
2021-04-21 05:05:00

Az ST-elevációs infarktus miatt kórházba kerültek száma a nemzetközi adatok szerint 30−40%-kal csökkent. Ennek oka elsősorban a fertőzéstől való félelem, s nem az események számának valós csökkenése. Ha a panaszok olyan súlyosak voltak, hogy mégis orvoshoz fordultak a betegek, akkor az ún. iszkémiás idő francia felmérés szerint a háromszorosára nőtt, és ezzel természetesen a terápiás beavatkozás sikerességének a valószínűsége is arányosan csökkent – mondta lapunknak dr. Tóth Kálmán professzor, a Pécsi Tudományegyetem klinikaigazgató egyetemi tanára.

#10
2021-04-01 05:17:00

A mostani kényszerű korlátozások a gyakorlatban is bebizonyították, hogy az online eszközök hétköznapi és terápiás alkalmazása lehetővé teszi a kapcsolatok fenntartását és az emocionális támogatást. Ez nem pótolja a személyes találkozások érzelmi hangulatát, de óriási előrelépést jelent a magányos gyötrődéshez és az izolációhoz képest. Hiszen így megoszthatjuk félelmeinket és érezhetjük, hogy nem vagyunk egyedül a bajban” – nyilatkozta lapunknak dr. Osváth Péter, a PTE Klinikai Központ Pszichiátria és Pszichoterápiás Klinika igazgatóhelyettese.

#11
2021-03-29 09:50:00

A MedicalOnline dohányzással kapcsolatos kérdéseire ez alkalommal David Khayat MD, PhD, FASCO válaszolt, aki a Department of Medical Oncology at Pitié-Salpêtrière Hospital vezetője; onkológus professzor a Université Pierre et Marie Curie-n; a The University of Texas MD Anderson Cancer Center társprofesszora;a Director General of the World Health Organization tanácsadója; a Journal of Clinical Oncology szerkesztője; számos nemzetközi tudományos bizottság tagja.

#12
2021-03-09 05:12:00

Olyan időszakban kezdtem pályafutásomat, amikor a neurológia rohamtempójú átalakulása zajlik. Gondoljunk csak arra, hogy 10 évvel ezelőtt hol tartott a stroke-ellátás vagy a sclerosis multiplex kezelése – nyilatkozta lapunknak dr. Klivényi Péter, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára.

  #13
2021-03-03 10:11:00

Olvashattuk az emlőrákos beteg történetét a beteg szempontjából. Most kezelőorvosát, dr. Bodoky György professzor urat kérdezem, hogyan látta ő ugyanezt az esetet az onkológus orvos szemszögéből.

#14
2021-01-29 05:15:00

Az idős betegek ellátásának megszervezése még sok kihívást jelent. Kétségtelenül kevés a geriáter szakorvos. Ameddig nincsenek geriátriai osztályok, ahol a szakmai előrejutás, szakmai karrier biztosítva látszik, nem várható el a fiataloktól, hogy ezt a szakterületet válasszák,  mondta lapunknak dr. Zékány Zita, a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság főtitkára.

  #15
2021-01-20 08:46:00

A krónikus mieloid leukémia terápiájában alkalmazott tirozin-kináz-inhibitorok (imatinib, nilotinib, dasatinib) a progressziómentes és a teljes túlélés szempontjából nem különböznek egymástól szignifikánsan. A hatóanyagok közti választás során tekintettel kell lenni a mellékhatásprofiljukra is.

#16
2020-12-28 05:02:00

Alapvetően fontos, hogy mind a krónikus, mind pedig az akutan jelentkező pulmonológiai betegek a járvány idején is megfelelő ellátásban részesüljenek. Ez nem csupán rajtunk, orvosokon, egészségügyi személyzeten múlik. Szerepet játszik a betegek félelme a Covid-fertőzéstől” – mondta lapunknak dr. Ostoros Gyula, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke.

#17
2020-12-21 12:13:00

A dohányzás mindenkit érintő, globális probléma, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy nemzetközi felmérések szerint a világon több mint 1 milliárdan, hazánkban pedig több mint 2 millióan dohányoznak. Mindannyiunk számára a legideálisabb az lenne, ha minden ember távol maradna a dohányzástól és el sem kezdené, vagy ha valaki már dohányzik, minél előbb leszokna. Azonban elég magas azoknak az aránya, akik az ismert kockázati tényezők tudatában sem hagynak fel ezzel a káros szokással. Ebből a tényből kiindulva és a fenti számok ismerete mellett nem csoda, hogy a tudomány és a technológia összefogott, hogy közös erővel megtalálják a megoldást a dohányzással kapcsolatos ártalmak csökkentésére. Persze a tudomány is egyet ért azzal, hogy a legjobb döntés a dohányzástól való teljes tartózkodás, a leszokni vágyókat pedig minden esetben támogatni kell törekvésükben, de azoknak, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, érdemes tájékozni a cigarettánál alacsonyabb káros anyag kitettséggel járó, füstmentes alternatívákról. A Medical Online dr. Ignatios Ikonomidis professzorral* beszélgetett a témában.

  #18
2020-09-29 05:17:00

A lehetőségek gazdag tárháza áll rendelkezésünkre, számos  régi és új készítmény, de egy jelentős betegcsoportban mégsem sikerül elérni az EULAR által is megfogalmazott terápiás célt. Sokféleképpen közelíthető a kérdés, amitől függően a rheumatoid arthritises (RA) betegek 20-50%-a is a nehezen kezelhető csoportba sorolható – mondta a MedicalOnline-nak dr. Nagy György egyetemi tanár, osztályvezető főorvos, a Medical Tribune augusztusi számának vendégszerkesztője.

#19
2020-09-07 05:05:00

Papp Zoltán professzort, a szülészeti genetika úttörőjét nem kell bemutatni a hazai orvostársadalomnak. A Medical Tribune-nek adott exkluzív interjújában betekinthetünk a kezdetekbe, a magyar tudomány történetének fontos fejezetébe.

#20
2020-08-14 05:13:00

A bőrgyógyászatban tetszett, hogy vizuális élmények, tapasztalat alapján sokszor gyorsan felállítható a diagnózis. Apróbb jelek alapján komolyabb betegségek is felismerhetőek, időben kezelhetőek, és vonzó volt számomra, hogy a terápiás válasz gyorsan, egyszerűen megítélhető, mondta lapunknak dr. Remenyik Éva, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika, Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Tanszék egyetemi tanára, igazgatója.

#21
2020-08-07 05:17:00

Érdemes lenne az 50 évesnél idősebbeknek évente felkeresni a szemészt, aki a makuladegeneráció, a glaucoma, a szemfenéki elváltozások szűrésével, az eltérések időbeli felfedezésével segítheti a későbbi súlyos elváltozások megelőzését – mondta lapunknak dr. Nagy Zoltán Zsolt professzor, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

#22
2020-07-24 11:14:00

Prof. dr. Pécsvárady Zsolttal, a Pest megyei Flór Ferenc Kórház osztályvezető főorvosával beszélgettünk a dohányzás vaszkuláris hatásairól.

#23
2020-07-21 05:11:00

„Át kellett alakítani a korábbi működési rendünket, hiszen az endoszkópiák során a légúti váladékból a vizsgáló légterébe kijutó és a felületekre kerülő vírus mind a vizsgálatban közreműködő személyzetet, mind a betegtársakat nagy fertőzésveszélynek teszi ki. Emiatt a személyi védőeszközök használatában eddig nem látott új szabályokat kellett bevezetni, és a vizsgálók fertőtlenítését is a korábbiakhoz képest jóval szigorúbban kellett szabályozni” – mondta lapunknak dr. Vincze Áron, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság leendő elnöke.

#24
2020-07-17 05:15:00

Jelenleg a júliusban végző praxisközösségek tagjai nem tudják még, hogy lehet-e majd folytatni az egy éve megkezdett munkát, emeli ki a lapunknak adott interjúban dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszékének tanszékvezető-helyettese, a Medical Tribune idei júniusi lapszámának vendégszerkesztője.

#25
2020-07-14 05:05:00

Nagyon sokat finomodtak a terápiás irányelvek, és bővül az alkalmazott innovatív gyógyszerek száma is. Szinte valamennyi betegségben ma már terápiás célokat fogalmazunk meg, amit igyekszünk elérni. Sajnos minden erőfeszítésünk ellenére sem érünk el 100% sikerrátát – mondta lapunknak dr. Tarr Tünde, a Debreceni Egyetem ÁOK- Belgyógyászati Intézet, Klinikai Immunológiai Tanszék docense, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság főtitkára.

#26
2020-06-05 13:31:00

„Egy dohányos embert nem lehet két mondattal leszoktatni a nikotinfüggőségéről. A legfontosabb a megelőzés lenne különböző egészségnevelő programokkal már gyermekkorban” – mondta dr. Szondy Klára pulmonológus főorvos.

#27
2020-05-05 09:16:00

„Sajnos a függőségről fenyegetéssel nem lehet leszoktatni a beteget. Az ideális az lenne, ha senki nem kezdene el dohányozni” – mondta lapunknak dr. Toldy-Schedel Emil kardiológus, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója.

#28
2020-04-27 09:14:00

Petke Zsolt főorvossal, a Nyírő Gyula OPAI addiktológus főorvosával beszélgettünk, aki függőkkel foglalkozik már 20 éve.

  #29
2020-04-03 09:29:00

„Szembe kell a szakembereknek és a betegeknek is nézniük azzal, hogy ez függőség, ami valójában egy betegség. A páciensünkkel is meg kell ezt értetni. Mindenkinek más lesz az az érv, ami meggyőzi őt arról, hogy addikcióban szenved. A panaszmentes, fiatal, jó állapotú ember ezt nehezen fogadja el, hiszen nincsen panasza” – világít rá lapunknak dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója arra a megközelítésre, ami szükséges ahhoz, hogy a páciens sikeresen le tudjon szokni a dohányzásról.

#30
2020-03-03 05:12:00

Az emberi agy működésének egyre mélyebb megismerésével nyilvánvalóvá vált, hogy még a legegyszerűbb, elemi kórjelenségek mögött is bonyolult hálózatok működésének, összehangoltságának zavarai állnak. Ha komplex példaként a depressziót vesszük, pompásan illusztrálja ezt az állítást: az a fajta sokféleség, ami az ebbe a csoportba tartozó állapotokat jellemzi, szinte biztosan kizárja, hogy egy Szent Grál felfedezésével adjunk csattanós választ a terápiás kihívásokra – mondta lapunknak dr. Szekeres György, a Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnöke.

#31
2020-02-14 05:15:00

A krónikus időskori betegségek sok évig fennállnak, ezeket visszafordítani nehéz, fontosabb lenne a prevenció – mondta lapunknak Hidasi Zoltán, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának docense.

#32
2019-12-18 05:15:00

Tüdőrákban is teret hódít a személyre szabott medicina. A betegségkép, melyet korábban homogénként voltunk kénytelenek felfogni, rendkívül variabilis – mondta lapunknak dr. Ostoros Gyula, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke.

#33
2019-12-05 07:15:00

Dr. Kiss Gabriellát, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Központi Aneszteziológiai és Intenzív Osztályának osztályvezető főorvosát kérdeztük az intézetben már egy éve alkalmazott extrakorporális membránoxigenátorral (ECMO) kapcsolatos tapasztalatokról.

#34
2019-11-08 05:15:00

Az immunterápia napjaink legígéretesebb lehetősége, sok daganattípusban mutatkoznak hatásosnak monoterápia formájában vagy kemoterápiával kombinálva – mondta lapunknak dr. Pápai Zsuzsanna, a Honvédkórház Onkológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

#35
2019-09-06 05:15:00

Az elmúlt évtizedben egyértelműen látszik, hogy a minimál invazivitás a fül-orr-gégészetben is egyre inkább gyökeret ereszt – mondta lapunknak dr. Gerlinger Imre egyetemi tanár, a Pécsi Tudományi Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

  #36
2019-08-29 14:06:00

Gondot jelent, hogy a gyógyszerek bevezetésekor általában csak a felnőttekre gondolnak. A klinikai vizsgálatok fázisában kaptunk szirupot, de a vizsgálat végeztével már csak a hazai forgalomban lévő darabolt tablettát vagy felbontott kapszulát tudjuk adni a betegeknek, viszont így megváltozhat hatóanyag felszívódása és ezzel sajnos a hatékonyság is. Fontos lenne a gyereknek alkalmas kiszerelés elérhetővé tétele a jobb terápiás eredmények érdekében – mondta lapunknak dr. Altmann Anna, a Budai Gyermekkórház Gyermekneurológiai és Epilepszia Szakrendelésének vezetője.

#37
2019-08-29 05:14:00

A háziorvos szakmailag egyedül, ellenőrzés nélkül dolgozik, a módszertani támogatást nyújtó országos intézetet megszüntették. Az ismét visszahozni tervezett kollegiális vezetői rendszer erre nem alkalmas – mondta lapunknak dr. Rurik Imre, a Családorvos Kutatók Országos Szervezete elnöke.

#38
2019-08-02 05:12:00

Az infarktusellátás körülményei európiai szintűek, az ellátáshoz való hozzáférés azonban rosszabb – mondta lapunknak dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára.

#39
2019-07-26 05:16:00

A szülészeti ellátást jogosan éri kritika nap mint nap a túlzott medikalizáció és a császármetszések túlzott gyakorisága miatt. A bababarát, anyabarát és családbarát szülészeti ellátás megvalósításában sokkal nagyobb teret kellene adnunk a szülésznőknek – mondta lapunknak dr. Póka Róbert, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának professzora.

#40
2019-05-10 05:15:00

A bőrgyógyászat számos területet felölelő, dinamikusan fejlődő szakma. A helyi kezelésben használatos krémeken és kenőcsökön túl számos újonnan fejlesztett szisztémás gyógyszer és eszköz segít bennünket a mindennapokban a diagnosztika és a kezelés területén. A leíró bőrgyógyászat helyét átvette a funkcionális dermatológia. Egyre több betegségnek ismerjük részletesen a patogenezisét, melynek köszönhetően új támadáspontokat célzó kezelési stratégiák jelennek meg. Az esztétikai bőrgyógyászat területén nap mint nap új eszközök, anyagok és eljárások látnak napvilágot − mondta lapunknak Baltás Eszter, a Szegedi Tudományegyetem docense, a Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára.

#41
2019-04-25 05:54:00

Hatalmas mennyiségű adat áll rendelkezésünkre. Ezeket hatékonyan feldolgozva sokat léphetünk előre a gyógyszerfeljesztésben, a központi idegrendszeri betegségek korai diagnosztikájában, a farmakovigilanciában, írta a PharmaOnline.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nagyjából egy hónapja áll az ajkai Magyar Imre Kórház nagy csinnadrattával négy éve átadott CT-berendezése meghibásodás miatt.

Litván kutatók kifejlesztettek egy olyan számítógépes algoritmust, ami megnyithatja a kaput a korai diagnózisalkotás felé.