hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

Értékelés helyett tájékoztatás a betegjogokról

Hosszú évek óta óta először fordul elő, hogy az Európai Betegjogi Napon, április 18-án egyetlen hazai szervezet sem emlékezik meg igazán a hazai betegjogok érvényesüléséről. A feladattal megbízott OBDK ezúttal csak egy általános tájékoztató füzetet tett közzé.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a 2015. évi Európai Betegjogi Nap alkalmából általános tájékoztató füzeteket készített a betegjogokról és a beteg gyermekek kórházi tartózkodásának betegjogi vonatkozásairól. 

Az általános betegjogi tájékoztató részletesen ismerteti az egészségügyi törvény által meghatározott azon betegjogokat – az egészségügyi ellátáshoz, az emberi méltósághoz, a kapcsolattartáshoz, a tájékoztatáshoz, az önrendelkezéshez való jogot, a gyógyintézet elhagyásának, az ellátás visszautasításának, az egészségügyi dokumentáció megismerésének jogát, az orvosi titoktartáshoz való jogot –, amelyek az egészségügyi ellátás során az igénybevevő személyt megilletik.  Ezek mellett a betegek kötelezettségeit és a betegjogi képviselők munkájával kapcsolatos legfontosabb információkat is megtalálják az érdeklődők a füzetben. A kiadvány a TÁMOP 5.5.7-08/1 „Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése” című kiemelt projekt keretében készült.

A beteg gyermekek kórházi tartózkodásával és ellátásával kapcsolatos tájékoztató számos információt tartalmaz a kiskorú és törvényes képviselője – szülő/gyám/gyermekvédelmi gyám – kapcsolattartáshoz, látogatáshoz való jogáról, a tájékoztatással kapcsolatos jogokról, a dokumentáció megismerésének jogáról, valamint a beteg szülőjének, törvényes képviselőjének kötelezettségeiről.

Az OBDK a most elkészült kiadványokkal is segíteni kívánja az érintettek panaszmentes egészségügyi ellátását és a széleskörű tájékoztatást. A füzeteket a betegjogi képviselőkön keresztül minden egészségügyi fekvőbeteg-ellátó intézménybe eljuttatják.

A kiadványok az OBDK honlapjáról is elérhetők: http://www.obdk.hu/kiadvanyok.html

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés