hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egyfelől van a szabály, másfelől meg a gyakorlat

Kovács Józsefet, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének professzorát kérdezte az InfoRádió a kezelés-visszautasítás lehetőségeiről és gyakorlatáról.

Kovács József a rádió kérdésére felidézte, hogy igen szigorú a  magyar jog szabályozása arra az esetre, hogy ha egy halálos beteg visszautasítja a kezelés. Várakozási időt írnak például elő, emellett három orvosnak, köztük egy pszichiáternek is meg kell vizsgálnia a beteget.

"Ám azt kell mondani, hogy ez a gyakorlatban nem nagyon érvényesül, mert ez nagyon bonyolult folyamat és nem nagyon életszerű, a törvényi szabályozás tehát nem igazán megnyugtató. A hagyományos paternalisztikus orvos-beteg viszonyban ilyenkor az orvosra terhelődik rá a feladat, hogy ezeket a döntéseket meghozza" - mutatott rá Kovács József.

Hozzátette: nagyon sokáig ez így működött az egész világon, az orvos egyedül volt kénytelen dönteni, mert a beteget nem tudta ebbe bevonni. Az újabb szabályozási mechanizmusok tulajdonképpen azt tennék lehetővé, hogy az orvos bevonhassa a döntésbe a beteget akkor is, amikor már nem lehet őt megkérdezni.

"Nagyon fontos, hogy a jogszabály szigorú legyen az ilyen esetekben, de életszerűbbé, gördülékenyebbé szükséges tenni az eljárást. Úgy kellene megváltoztatni a szabályozást, hogy a beteg és az orvos is sokkal könnyebben tudja igénybe venni a kezelés elutasítását - és itt egyáltalán nem lazításról van szó" – idézik a professzort az inforadio.hu-n.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink