hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Emlőszűrésben a mammográfia az elfogadott módszer

Kaotikus a beutalási rend, a szakorvosok sem tudják pontosan, hogy a nőket milyen típusú vizsgálatra kell küldeniük – írja a Híradó.hu.

Magyarországon a népegészségügyi szűrés 45-től 65 éves korig ajánlja az emlőszűrést, kétévente röntgen-mammográfiai vizsgálat alkalmazásával. Az orvosok a diagnosztikus módszerek tekintetében jelenleg egyedi elbírálásokra támaszkodnak. Az életkorból indulnak ki, e szerint 35 év alatt elsősorban ultrahangot, a fölött pedig mammográfiát, illetve kiegészítő vizsgálatokat szoktak javasolni. Gazdagabb országokban általában 40 és 70 év között szűrik a nőket, kétévente – olvasható a Híradó.hu-n.

– Ma a beutalás rendje eléggé kaotikus, az arra jogosult szakorvosok sem tudják pontosan, hogy az adott életkorú nőt milyen típusú vizsgálatra kell beutalniuk. Pedig 2016 májusában a kecskeméti Emlőrák Konszenzus Konferencián nagyon komoly szakmai útmutató született Magyarország vezető mammográfus szakorvosainak közreműködésével. Abban mindenre kiterjedő információkat lehet találni – mondta dr. Juhász Andrea, az Affidea Magyarország mammográfus szakértője.

Dr. Forrai Gábor, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság elnöke kérdésre válaszolva tisztázta: a szakmai konszenzus alapján emlőszűrésre az egyetlen használható és tudományosan elfogadott módszer a mammográfia.

– Függetlenül attól, hogy egy cég mennyi pénzt költ reklámra és mennyire szép, színes weboldala van, csak az az orvosi módszer használható, amely tudományosan bizonyított. Amelyik nem ilyen, az nem számít szűrési módszernek – emelte ki.

(forrás: hirado.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés