hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A világ nincs felkészülve arra, hogy egyre több lesz a rákbeteg

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) jelentése szerint „komoly közegészségügyi problémát” jelenthetnek majd az idős rákbetegek milliói, írja a 444.hu.

Az ASCO Chicagóban tartott éves ülésén, a világ legnagyobb rákkonferenciáján Andrew Chapman, a Sidney Kimmel Cancer Center-Jefferson Health igazgatója és onkológusa azt mondta, „a népesség növekedésével, az élettartam növekedésével és az idősek rohamosan növekvő számával a rák előfordulása jelentősen megnő”, és szerinte a világ nincs felkészülve erre.

Szerinte az idősebb betegek sokszor inkább a függetlenségük megőrzését helyezik előtérbe a gyógyító kezelésekkel szemben. Vagyis szeretnének továbbra is autót vezetni, együtt lenni a családjukkal vagy a hobbijukkal foglalkozni. „Ha olyan kezelést adunk neki, ami ezektől megfosztja, akkor nem biztos, hogy a kezelést fogja választani. Teljesen más a helyzet, ha valaki 45 éves, és szeretné még 40 évig élni.” Hozzátette, hogy kialakult egy olyan „borzalmas” szemlélet is, miszerint az idősebbekkel már nem foglalkoznak.

Julie Gralow, az ASCO vezető orvosigazgatója és ügyvezető alelnöke szerint az egészségügyi rendszereknek azonnal cselekedniük kell, ha el akarják kerülni, hogy túlterhelődjenek az idősebb rákbetegek számának drámai növekedése miatt. Szerinte „2040-re már 27,5 millió új rákbetegre és 16,3 millió rák miatti halálesetre számíthatunk a népesség növekedése és öregedése miatt” – idézi a 444.hu.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés