2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Végstádium

Klasszikus tabu-témát, a halált – pontosabban a halált megelőző időszakot – dolgozza fel díjnyertes alkotásában az a rendkívül érzékeny dokumentumfilm, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum mutat be a Polcz Alaine kiállításhoz kapcsolódóan. A Budapest Hospice Házban forgatott filmet és az azt követő beszélgetést ajánljuk figyelmébe.

filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés a Polcz Alaine kiállításhoz kapcsolódóan

Forrás: Magyar Hospice Alapítvány
Forrás: Magyar Hospice Alapítvány

Herczeg Tamás 64 éves végstádiumos rákbeteg. A szenvedélyes és dolgos férfi élete végéhez közeledve tabuk nélkül, elfogadóan néz szembe közelgő halálával, és ebbe a folyamatba családját is sikerül bevonnia. A film Tamásnak a Budapest Hospice Házban töltött utolsó három napját mutatja be. Lehet-e önfeledten kacagni a halálos ágy mellett? Haragudhatunk-e a haldoklóra? Az elmúlással kapcsolatos legszemélyesebb kérdések feltevésében, megválaszolásában segíti a nézőket a film.

A Végstádium szakmai bemutatója a Verzió dokumentumfilm-fesztiválon volt 2020-ban. A film elnyerte a fesztivál közönségdíját. 2021-ben a londoni Global Health Film Festival-on szerepelt sikerrel, szintén online vetítés keretében. A nagyközönség – a Covid-járvány okozta nehézségek miatt – most láthatja élőben először a filmet. 
 
A film a Magyar Hospice Alapítvánnyal való együttműködés keretében és Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával készült 2020-ban.

Időpont: 2023. 05. 19. 18:00
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi u. 16.
A beszélgetés résztvevői:
Gaal Ilona és Wizner Balázs, a film rendezői
Herczeg Tamás családtagjai
dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvos igazgatója
A beszélgetést vezeti: Barabás Éva, műsorvezető
Belépőjegy: 500 Ft. Jegyvásárlás: Jegymester

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/6186247594792048
 

hirdetés

Könyveink