hirdetés
hirdetés
2018. június. 20., szerda - Rafael.
hirdetés

Üres ágyak, hosszú várólisták

Látványos eltérések vannak az ország különböző régióiban az aktív kórházi ágyak kihasználtságában és hozzáférhetőségében, írja a Magyar Nemzet.

hirdetés

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (korábban Országos Egészségbiztosítási Pénztár) honlapján közzétett, a Magyar Nemzet által ismertetett friss jelentéséből látható például, hogy a fekvőbeteg-ellátásban januárban mindössze 52 százalékos volt az ágyak kihasználtsága Nógrád megyében, vagyis a helyek alig több mint felét töltötték fel. Ehhez képest Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a férőhelyek tényleges kihasználtsága már 78, Hajdú-Biharban 77, Baranyában pedig 74 százalék volt.

Hiába van egy kórháznak sok ágya: ha ehhez képest az egészségbiztosító által adott havi finanszírozás alacsony, akkor nem fogja kihasználni a meglévő helyeket – mondta Kincses Gyula egészségügyi szakértő. Így előfordulhat akár az is, hogy hiába félig üres egy osztály, a betegnek várnia kell a felvételre, mert nincs pénz a kezelésére. Kincses Gyula szerint ilyenkor a kórház jelezheti a fenntartónak, hogy nem tudja kihasználni a kapacitásait, mert alacsony a finanszírozás.

Kitért arra is, hogy úgynevezett mátrixosztályokat kellene létrehozni a kórházakban, ez a szerkezet növelheti mind a gazdasági, mind az ellátási hatékonyságot. Az ágyak kihasználtságának eltérései mellett a jelentésben látható az is: nem egységes az sem, hogy hol mennyi ágy jut a betegekre. Míg ugyanis tízezer lakosra kifejezetten sok, 46 ágy jutott az egyébként gyenge kihasználtságot produkáló Nógrád megyében, addig ugyanez a szám Veszprémben és Győr-Moson-Sopronban is csupán 36.

A legjobban Budapest teljesített, ahol 64 ágy jutott januárban tízezer lakosra. A legnagyobb ágyszámot (11 207) is a főváros hozta a vizsgált időszakban, míg a második legjobb eredményt 2889 aktív ággyal Borsod-Abaúj-Zemplén megye produkálta, ezt pedig a szintén kelet-magyarországi Hajdú-Bihar követte 2540 aktív ággyal.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink