hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kórházi ágyszámban jók vagyunk

Franciaországot, Nagy-Britanniát és Belgiumot is megelőzzük az Eurostat 2014-es adatai szerint. A nagy kérdés, hogy mire is elég ez a jó helyezés, és milyen következtetéseket lehet belőle leszűrni – veti fel az Origo.

Az Eurostat 2014-es adatai alapján 100 ezer lakosra vetítve a legtöbb kórházi ággyal Németország rendelkezett. Ott 823 ágy jutott 100 ezer főre. A második helyen Litvánia állt, majd Bulgária, Magyarország, Románia, Lengyelország és Csehország következett. Nagy-Britannia és Írország a lista alján volt.
 
A kórházi ágyakat tekintve tehát Magyarország meglehetősen jó helyen szerepel. Az OECD hasonló 2014-es adatai azt mutatták, hogy ezer főre hét kórházi ágy jutott. Ez az adat gyakorlatilag megegyezik az Eurostat számaival. Magyarországot Európában csak Németország és Ausztria előzte meg az OECD számai alapján. Azonban a magyar 7-es érték mögött az áll, hogy az ágyszám 43 százaléka nem aktív, hanem elfekvő, pszichiátriai és egyéb ágy. Ugyanez az arány Lengyelországban 34, Csehországnál 32, az OECD-átlag pedig csak 31 százalék.
 
Dózsa Csaba egészségpolitikai szaktanácsadó úgy véli, még mindig van 3-4 ezer felesleges, nem hatékonyan működő, éppen ezért megszüntethető ágy a rendszerben. Az uniós források felhasználása az egészségügyi ellátás korszerűsítésében lehetővé teszi, hogy valóban csak azok kerüljenek kórházba – és minél rövidebb időre –, akiknek a gyógyítása másként nem oldható meg. A többiek nappali kúrával, egynapos sebészeti beavatkozással talpra állíthatók, őket felesleges ágyba fektetni.
 
(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink