hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

„Új korszak kezdődik, mert ő a miniszterelnök szürke eminenciása”

A Fidesz két év alatt fenekestül fel-, s mindenéből kiforgatta az ágazatot – idézi  a Népszava Kökény Mihály volt egészségügyi minisztert.

A szocialista politikussal készült interjúban a legutóbbi miniszterváltás következményeit is hosszan latolgatják:

 - Jó kezekbe kerül az ágazat az új miniszterrel?

- Balog Zoltán jelentősebb közigazgatási tapasztalat nélkül érkezik a minisztérium élére. Elődje, Réthelyi Miklós legalább évekig vezetett egy hatalmas intézményt, a Semmelweis Egyetemet, noha a politika világában csetlett-botlott. Baloggal egy új korszak kezdődik, mert ő a miniszterelnök szürke eminenciása; egy időben lelkésze is volt, és mindig ott nyüzsgött Orbán Viktor körül. Az a kérdés, hogy arra használja-e majd fel ezt a pozíciót, hogy a tárcájához tartozó ágazatok napról napra romló helyzetén személyes befolyását latba vetve javítson, vagy arra, hogy a miniszterelnök akaratát mindenáron érvényesítse, a minisztériumot pedig még inkább alárendelje a Széll Kálmán Tervnek, s végig vigye az abban foglalt restrikciót. Sajnos az a gyanúm, hogy inkább az utóbbiról van szó, hiszen az látszik, hogy a kormányfő továbbra sem szán a csúcstárcába kényszerített területeknek nagyobb figyelmet, vagy éppen több forrást. (...) Apró ügyekről adnak győzelmi jelentéseket, miközben az érdemi kérdésekben nem is itt, hanem a nemzetgazdasági minisztériumban döntenek.

- Ennek pedig már-már rendszeresen az egészségügyi ágazat az áldozata.

- Így van. Jól látszik, hogy az egészségügy kifejezetten Matolcsy György irányítása alá került, és a megszorítások kényszerpályáján vergődik. Hogy ebben lesz-e váltás Balog érkezésével, vagy sem, hamar kiderülhet. Abban biztos vagyok, hogy ő markánsabban fog megnyilvánulni, gyakrabban fog megszólalni, mint elődje, de nem gondolnám, hogy az ágazat helyzetében drámai változás történne. Legfeljebb a vezetői gárda összetételében hozhat változást az új miniszter érkezése.

- Ön szerint nem biztos Szócska Miklós posztja?

- Inog valamennyi államtitkár széke. Vélhetően Balog személye azért is más, mint elődjéé, mert ha változást akar ebben a tekintetben, azt el tudja érni a miniszterelnöknél. Ráadásul a személycserékkel azt mondhatnák, hogy itt van egy új ember, adjunk neki időt... Csak közben olyan nagy gondok vannak a magyar egészségügyben - hozzáteszem az oktatásban, a kultúrában és a szociális szférában is -, amelyek ezt a fajta időhúzást, a megszorításos semmittevést már nem engedik meg. Nem lehet türelmi időt adni senkinek, azonnal lépni kell, azonnal cselekedni.

- De mégis, milyen azonnali lépést vár Balogtól?

- Kezdetnek, hogy a parlament előtt lévő harmadik egészségügyi salátatörvényüket, amely csak tovább ront az ágazat helyzetén, azonnal visszavonja, és felülvizsgálja. Balog azt is mondhatná: sajnálom, hogy munkatársaim átverték az egészségügyi dolgozók jelentős részét, s olyan mértékű béremelést adnak a többségüknek, amelynek tudatában nyilván egyetlen érdekvédelmi szervezet sem lett volna hajlandó megállapodni velük. Mondhatná, hogy nem adja a nevét ehhez, "nézzük meg, mit lehet tenni, tárgyaljuk újra". Persze bevallom, ha ez így lenne, kellemesen csalódnék... - olvasható a hosszú interjúban a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink