hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Kökény: Balog Zoltán számára nincs "kegyelmi időszak"

Az MSZP azt követeli Balog Zoltán leendő erőforrás minisztertől, hogy első intézkedései között vonja vissza a még elődje, Réthelyi Miklós által benyújtott újabb egészségügyi salátatörvényt, és szerezzen pénzt az egészségügyi dolgozók béremeléséhez.

Mindezt Kökény Mihály, az MSZP Egészségpolitikai Tanácsadó Testületének elnöke mondta vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Kökény Mihály kiemelte: Balog Zoltán számára "nincs kegyelmi időszak", mert egy nagyon súlyos válsághelyzet idején érkezik a magyar egészségügy élére. Mint mondta: az MSZP kíváncsian várja, Balog Zoltánnak van-e megoldása a problémákra, vagy elődjéhez és államtitkárához, Szócska Miklóshoz hasonlóan tudomásul veszi, hogy "mindent megmondanak felülről".

A párt legfőbb kérdése a leendő miniszterhez az, hogy nevét és arcát adja-e ahhoz a salátatörvényhez, amely többek között a nemrég még "történelminek" nevezett orvosi béremelést lefokozza egyszerű bérkiegészítéssé, a pályakezdő nővéreket pedig kizárja a béremelésből – mondta a képviselő. Ezzel együtt a bérkiegészítés fedezetére semmilyen plusz forrás nem érkezik, így azt máshonnan kell elvonni mondta Kökény Mihály, aki szerint ez azt jelenti, hogy kevesebb jut majd a kórházakban, szakrendelőkben felújításra, gyógyszerbeszerzésre, az eszközök cseréjére. Ezáltal hosszabbak lesznek a várólisták, "tovább romlik a kórházi és szakrendelői ellátás színvonala" fogalmazott a képviselő.

Kökény Mihály arra is kitért, hogy az új salátatörvény tervezete értelmében a kórházvezetők befolyása minimálisra zsugorodik, az egészségügyért felelős miniszter kezében pedig "soha nem látott hatalom összpontosulna". A miniszternek módja, lehetősége lesz arra, hogy az államosított kórházakban vezetőket nevezzen ki, vagy váltson le, döntsön a kórházak költségvetésének jóváhagyásáról, továbbá meghatározhatja a teljesítményértékelés szabályait. Az MSZP Balog Zoltántól, minisztersége küszöbén azt kérdezi: elfogadja-e a gyógyszerkassza megfelezését, és azt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Széll Kálmán Terve Magyarországot az egészségügyi közkiadások tekintetében, "az Európai Unió sereghajtói közé süllyeszti". Az ellenzéki párt kíváncsi arra is, hogy a leendő miniszter elfogadja-e azt a kormányrendeletet, amely "egy sajátos jogi értelmezéssel" a kórházi adósságrendezésre tavaly adott 27 milliárd forintból, 12 milliárdot utólag visszavon, "veszélyeztetve ezzel az érintett intézmények működését". Mindezek mellett az MSZP-t az is érdekli, hogy a leendő miniszter "elfogadja-e, hogy az étrendi előírások betartására anyagi okok miatt képtelen cukorbetegektől megvonják a korszerű inzulinkezelést".

Kökény Mihály megjegyezte: jól emlékszik arra, hogy Balog Zoltán korábban "milyen elszántsággal" állt ki a betegek, köztük a pszichiátriai betegek jogainak védelmében. Ennek kapcsán felidézte, amikor Balog 2007. áprilisában az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása ellen tiltakozott. Mint a szocialista politikus kiemelte: "az MSZP kíváncsi, hogy Balog Zoltán miniszterként is kiáll-e majd a betegek jogaiért, az egészségügyi dolgozók helyzetének javításáért".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink