hirdetés
2019. március. 24., vasárnap - Gábor, Karina.
hirdetés

Törzskarton: 40 perc betegenként

Jövő hónaptól személyes kérdéseket tesznek fel betegeiknek a háziorvosok, a válaszokat pedig feltöltik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). Szexuális irányultságra és vagyoni helyzetre is irányulnak kérdések, a válaszadás azonban önkéntes, írja a Délmagyar.

hirdetés

Július 1-jétől a háziorvosok által kitöltött törzskartonokat vezető informatikai rendszer is kapcsolódik az EESZT-hez.
A lakosság egészségi állapotának felmérését célzó dokumentum a beteg családi anamnézisét, krónikus betegségeit, műtéteit, a diagnosztikai beavatkozásokat, a kapott terápiákat, a rendszeresen szedett gyógyszerek leírását és laboratóriumi eredményeit is részletesen tartalmazza, de rögzíti a dohányzási, alkoholfogyasztási, táplálkozási és testmozgási szokásait is, illetve mentális állapotát.

A háziorvosoknak július 1-jétől számított 3 éven belül kell feltölteniük az adatokat. A lap által megkérdezett szakemberek azonban egyelőre el sem tudják képzelni, mindezt hogyan tudják megvalósítani.

– Felháborítónak tartom ezt az adatgyűjtést – fogalmazott Szabó Mária szegedi háziorvos. – Teljesen biztos, hogy sem a beteg, sem az orvos érdekét nem szolgálja, hogy dokumentáljam, hány keresőképes ember él a családban, vagy hogy milyen szexuális beállítottságú. Én határozottan visszautasítom ezt a feladatot, nem is fogom megcsinálni.

A háziorvos kiemelte, amellett, hogy nem rájuk tartozó dolgokról kellene kérdezniük a betegeket, idejük sincs ilyesmire. – Nagyjából 40 percet venne igénybe betegenként ennek a törzskartonnak a kitöltése. Vajon mikor kellene mindezt megcsinálni, amikor a betegellátásra se jut elég idő? Van, amikor napi 80 beteg is megfordul a rendelőben, emellett sokan hoznak leleteket is, amelyeket még rendelési idő után rögzítünk. Ezt követően még délutánra kellene visszahívnom kérdőívezésre a betegeimet? Vagy vegyek fel erre egy embert, aki csinálja, miközben pénzt nem adnak hozzá? – sorolta a felmerült kérdéseket Szabó Mária.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink