hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Robotsebészeti eszközzel műthetnek az onkológiai klinikán és a dél-pesti kórházban

Uniós támogatással világszínvonalú robotsebészeti gép beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek, jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

Kásler Miklós közölte: a megítélt támogatás száz százalékos finanszírozást biztosít az 1,3 milliárd forint értékű projektnek. A miniszter emlékeztetett: a robotsebészeti technológia magyarországi megjelenésére húsz éve vár a szakma, és örömét fejezte ki amiatt, hogy több szakmai terület - urológia, nőgyógyászat, tüdősebészet, fej-nyaki sebészet - használhatja a világszínvonalú berendezést. A Robotsebészet bevezetése Magyarországon elnevezésű projektben - amelyet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program finanszíroz - a lipcsei egyetem ad szakmai hátteret a két intézmény szakembereinek, tette hozzá Kásler Miklós.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta, a beszerzés része a két robotsebészeti eszköz és a hozzájuk tartozó két ultrahangkészülék laparoszkópos fejjel. Az eszközöket az év végén telepítik és vállalták, hogy a két intézet 100-100 robotsebészeti urológiai és nőgyógyászati beavatkozást végez el a projekt lezárultáig.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban az intézményben felújították a műtőket és az urológiai osztályt is, ide telepítik majd az új eszközt. Tenke Péter, a kórház urológiai osztályának vezetője a berendezést bemutatva elmondta: a robotsebészetet 20 éve alkalmazzák a gyógyításban világszerte, eddig ötmillió beteget operáltak ilyen módszerrel. Megjegyezte: a robotsebészetben folyamatos az innováció, 2250 szabadalmat fogadtak el és 1500 új szabadalom vár befogadásra.

Elmondta, a sebész négy robotkarral dolgozik, ezek olyan eszközöket mozgatnak, amelyek végződései jóval meghaladják az emberi csukló mozgáslehetőségét, így sokkal precízebb beavatkozás végezhető. A műtéti terület 10-15-szörösre nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja.

Az uniós projekt 2021. február 20-án indult és a tervek szerint 2023 februárjában zárul.

Robotsebészeti műtő setup a daVinci Xi robotkonzollal (bal oldalon, a háttérben) és a transzorálisan dokkolt robotkarokkal (jobb oldalon, az előtérben) MO-MT-archív
Robotsebészeti műtő setup a daVinci Xi robotkonzollal (bal oldalon, a háttérben) és a transzorálisan dokkolt robotkarokkal (jobb oldalon, az előtérben) MO-MT-archív

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink