hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Folyamatosak az Egészséges Budapest Program fejlesztései

A 2022-es költségvetésben mintegy 2884 milliárd forint fog rendelkezésre állni egészségügyi célokra, ami közel két és félszeres növekedést jelent a 2010-es költségvetéshez képest, közli a szaktárca.

Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós több egészségügyi intézmény fejlesztésének eredményeiről számolt be az elmúlt két hétben, írja közleményében a tárca. A magyar egészségügy, köztük a Egészséges Budapest Program fejlesztései folyamatosak és a munka jövőben sem áll meg. A 2022-es költségvetésben ugyanis mintegy 2.884 milliárd forint fog rendelkezésre állni egészségügyi célokra, ami közel két és félszeres növekedést jelent a baloldal által benyújtott 2010-es költségvetéshez képest.

Az EBP keretében lezárult az idei első félév legjelentősebb orvostechnológiai eszközbeszerzése 6 fővárosi és Pest megyei kórház számára, mely intézmények 377 db modern eszközzel gyarapodtak 2,5 Mrd Ft értékben. A beszerzett eszközök között találhatók különféle intenzív terápiás eszközök, altató- és lélegeztetőgépek, betegőrző monitorrendszerek, műtői berendezések és sebészeti eszközök, kórházi bútorzatok, valamint sterilizáló, illetve szemészeti és gasztroenterológiai vizsgálatokhoz szükséges eszközök.

A fejlesztés keretében 1,2 Mrd Ft-ból a legmodernebb technológiai megoldásokat tükröző, kombinált képalkotó és operációs helyiség, ún. hibrid műtő kialakítása valósult meg a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti Baleseti Központjában. A műtőbe beszerzett berendezések között szerepel egy 500 millió Ft értékű csúcstechnológiás sebészeti navigációs rendszer, amely segíti a műtétet végző orvost a lehető legpontosabb beavatkozás elvégzésében. A Traumatológiai Intézetben most kialakított világszínvonalú műtő egyúttal megteremtette annak technikai feltételeit is, hogy az intézmény a közeljövőben egy kelet-közép-európai robotsebészeti és oktatóközponttá válhasson.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet Gyömrői Rendelőintézetének (2230 Gyömrő, Szent István út 15.) fejlesztése 311 millió Ft EBP támogatással – önkormányzati önerő mellett – valósul meg. A munkaterület átadásával 2-3 héten belül a szakrendelő mindkét épületében, összesen 755 m2 területen kezdődnek meg a kivitelezési munkálatok (betegforgalmi és rendelőhelyiségek felújítása, nyílászáró- és burkolatcsere, épületgépészeti és villamossági rekonstrukció, új vizes blokk és akadálymentes WC kialakítása stb.), valamint egy 13 férőhelyes parkolóval is gyarapodik az intézmény.

A fejlesztéshez kapcsolódóan orvostechnológiai és IT fejlesztés, illetve bútorzat beszerzése valósul meg. Az orvostechnológiai eszközök közül már beszerzésre kerültek 50 millió Ft értékben pl. EKG és UH vizsgáló készülékek, digitális röntgen és ambuláns vérnyomásmérő rendszerek, míg a további beszerzések előkészítése folyamatban van.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet új Diagnosztikai Központ építése az EBP-nek köszönhetően 775 millió Ft-ból valósul meg a kórház Köves utcai telephelyén a diagnosztikai lehetőségek bővítése és korszerűsítése. Ennek keretében 375 millió Ft-ból új Diagnosztikai Központ jön létre, ahol három diagnosztikai egység kerül kialakításra: egy MR vizsgáló, egy CT vizsgáló, valamint egy egész testes csontsűrűség vizsgáló (DEXA). Ehhez kapcsolódóan pedig 400 millió Ft értékben kerül beszerzésre egy MR és csontsűrűségmérő berendezés, továbbá a könnyebb megközelíthetőség érdekében 30 új parkolóhely is kialakításra kerül. Újabb orvostechnológiai fejlesztés a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben. Az EBP-nek köszönhetően újabb modern orvostechnológiai eszközök kerülnek beszerzésre az intézmény számára összesen 885 millió Ft értékben. A közbeszerzési eljárások lezárultak, a szerződéskötések megtörténtek.

Ezt követően kezdődik meg az eszközök leszállítása, úgy mint 215,7 millió Ft értékben molekuláris diagnosztikai és patológiai eszközök (14 db), 669 millió Ft értékben pedig intenzív terápiás eszközök (67 db), áll a közleményben.

(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, MTI-OS)

cimkék

EBP
hirdetés
hirdetés

Könyveink