hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Robotsebészeti program indul a Semmelweis Egyetemen

Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetemen indulhat robotsebészeti program a gyógyításban és az oktatásban – jelentette be a rektor.

Magyarországon először a Semmelweis Egyetemen mutatták be a legmodernebb, új generációs sebészrobot készüléket, a Da Vinci Xi-t. Az eszközt forgalmazó cégcsoport (SofMedica – Life Saving Innovation) jóvoltából két napra érkezett az egyetemre a gép, amelyet augusztus 24-én az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika tanteremében állították fel, és ki is próbálhatták az egyetemi munkatársak és hallgatók.

Dr. Merkely Béla beszédében kiemelte: rektori pályafutása kezdetétől fogva, sőt, már korábban, a Klinikai Központ elnökeként is azon dolgozott, hogy az egyetemre hozhassanak egy ilyen eszközt. Hozzátette: a legnehezebb feladat egy ilyen projektnél a gépet működtető gyakorlott, multidiszciplináris sebészeti közösség összeállítása, valamint az eszköz finanszírozása. Annak érdekében, hogy a jövőben a Semmelweis Egyetemen is elérhető legyen egy Da Vinci robotsebészeti eszköz, már összeállt egy fiatal orvosokból és tapasztalt professzorokból álló, robotsebészet iránt érdeklődő közösség, akik el is kezdték ilyen irányú tanulmányaikat. Az eszköz a betegellátás mellett az oktatásban, a szakorvosképzésben is használható, így az ezzel elvégzett műtétek költségét az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóvoltából az egyetem oktatási finanszírozási szerződése biztosítja, de a tervek szerint a jövőben a beavatkozások a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával is végrehajthatóak lesznek. Az új műtéti technika segítségével elsősorban komplexebb urológiai, nőgyógyászati, hasi, valamint fej-nyaksebészeti operációk végezhetőek, így a Da Vinci az orvostanhallgatók, sebész rezidensek képzése mellett a betegek számára is hatalmas előnyt jelent, hiszen ezt jelenti az egyetem innovációra, gyógyításra és oktatásra épülő hármas egysége – hívta fel a figyelmet a rektor.

Dr. Szijártó Attila, az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika igazgatója előadásában bemutatta a hazai és nemzetközi sebészet történetét és fejlődését, külön kitérve a robotsebészetben rejlő lehetőségekre. Dollinger Gyulának, az első hazai epekő műtét elvégzőjének, a klinika korábbi tanszékvezetőjének úttörő munkájáról szóló, az Orvosi Hetilapban megjelent publikáció, és az intelligens, szemi-automatikus műtéti rendszert ismertető cikk között mindössze 110 év telt el. Ez jelzi a sebészet fejlődését – emelte ki az igazgató, aki ezt követően számba vette a legjelentősebb sebészeti innovációkat az ókortól kezdve egészen a laparoszkópos sebészet vívmányaiig. „A korábban a laparoszkópos műtétek ellen szóló olyan érvek, mint a magasabb operatív költségek vagy a hosszú tanulási görbe, elhanyagolhatóvá váltak, hiszen ma már egy  sebész rezidens több laparoszkópos epehólyag eltávolítást végez a szakvizsgáig, mint nyitottat” – mutatott rá dr. Szijártó Attila, hozzátéve: minden műtét, amit ilyen technikával oldanak meg jelenleg, robottal is végrehajtható, ez azonban visszafelé már nem mindig igaz, hiszen például bizonyos májsebészeti és hasnyálmirigytumorokkal kapcsolatos beavatkozások kényelmesebbek és ergonomikusabbak is sebészrobot segítségével.

Az igazgató kiemelte: az egyetemen elinduló robotsebészeti program magában az egészségügyben is komoly fejlődést és modernizációt jelentene, hiszen bizonyos beavatkozások ilyen eszközzel biztonságosabban, precízebben végezhetőek el, ráadásul a fejlesztés segítségével csökken a betegek kórházi ápolásának ideje, gyorsabbá válik a felépülés, de a technológia segíthet a fiatal sebészek képzésében és vonzóbbá teheti számukra a hazai munkavégzést is.

A minimál invazív sebészet Magyarországon európai- és világszinten is magas színvonalon működik, a következő lépés a robotasszisztált sebészet felé való elmozdulás, amiben remélhetőleg a Semmelweis Egyetem úttörő munkát végezve példával jár majd mindenki előtt – mutatott rá dr. Szijártó Attila.

A teljes információt ITT olvashatja

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.