hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Parlamenti képviselőknek küldet levelet tagjaival a MOK

Az orvosbérek emelését sürgető sablonlevelet közölt portálján a Magyar Orvosi Kamara, tagjait arra kéri, küldjék el parlamenti képviselőiknek.

A levélhez kapcsolodó közleményükben azt írják:

"Mivel pedig a 2021 évi költségvetés tárgyalására a kormány, majd a parlament részéről igen rövid időn belül sor kerül, ahhoz, hogy az érdemi – törekvéseink szerint 2021 januárjában egy nagy lépcsőt tartalmazó – orvosi béremelésre a költségvetési források rendelkezésre álljanak, az erről szóló döntésnek most kell megtörténnie.

Az orvostársadalom megtette és megteszi kötelességét a járványügyi védekezésben – ugyanakkor az egészségügy egy jelentős részének a felkészülés miatti leállása, így a magánrendelések, vállalt ügyeletek, másodállások kiesése sok kollégának jelentős jövedelemcsökkenést is okozott az átvezénylések, új eljárások és szabályok okozta megterhelések mellett. Fenti okokból a kormányzat által megígért egyszeri, bruttó 500 000Ft-os, minden egészségügyi dolgozónak járó juttatás véleményünk szerint semmiképpen sem tekinthető a várt béremelés részének, orvoskollégáink jelentős részénél inkább a kiesett bevételek kompenzálására szolgál.

Az orvostársadalom iránti megérdemelt társadalmi megbecsülést legfőbb ideje érdemi, egy nagy lépcsőben megadott béremeléssel kifejezni, mely egyben megalapozná az egészségügy újraindításával párhuzamosan meginduló egészségügyi átalakítás iránti bizalmat és együttműködést is.

Fenti okokból a Magyar Orvosi Kamara a tárgyalások újraindítását kezdeményezte és bértáblájának mielőbbi elfogadását kérte, az idő rövidsége miatt egyidejűleg mind az EMMI és az Egészségügyi Államtitkárság, mind a járványügyi védekezést irányító Belügyminisztérium, mind pedig a költségvetésben leginkább illetékes Pénzügyminisztérium képviselőitől. Horváth Ildikó államtitkár asszony támogatást ígért az ügynek, bíztató visszajelzéseket kaptunk a Belügyminisztériumtól is, további visszajelzéseket pedig várunk még – részünkről bármikor készen állunk a tárgyalásra, érvelésre, érdekeink  képviseletére.  Biztos megoldást azonban a korábbi  ígéretekkel szemben csak az írásba, költségvetésbe, törvénybe foglalt időrend és összegek jelentenek majd. 

Mivel a tárgyalások újraindítására vonatkozó kérésünk egyelőre válasz nélkül maradt, a költségvetés vitája pedig hamarosan indul, ez markáns fellépést és széleskörű összefogást tesz szükségessé.

Ezért  kérjük minden kolléga tevőleges támogatását: győzzük meg környezetünket, társadalmunkat, és most elsősorban  választott  parlamenti képviselőinket ügyünk fontosságáról!

Ennek érdekében kérjük, küldjétek meg az alább csatolt levelet a parlamenti képviselőtöknek!"

A sablonlevél itt érhető el.

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink