hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Nem lesz gazdaságosabb a rendszer, de nagyobb lesz a zűrzavar

Erőből akar átvinni a kormány valamit, de nem tudja, hova akar eljutni, mondta a hvg360-nak a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke a most élesedő egészségügyi változtatásokról.

Rajháthy Beatrix szerint a pontos teendőkről, például, hogy kinek, mikor, hová kell mennie, szinte semmit sem tudni. Közben megroppanhat a háziorvosi ellátás, hiszen egyes orvosok finanszírozása több százezerrel csökkenhet, miközben a rezsiszámlák az egekben vannak. Arra sem lehet mérget venni, hogy az idős háziorvosok nem mennek végleg nyugdíjba, ha késő este ügyelniük kell.

Nagyon úgy néz ki, hogy úgy verte át rohamléptekkel a kormány az egészségügy január 1-i átalakítását, hogy a rendszert nem töltötte meg tartalommal. Abból, amit most látunk, feltételezhetjük ugyanis, hogy nem volt egy előre végigrajzolt rendszer. Bár már hatályos a törvény és számos azt kibontó rendelet, még nem tudni, melyik kórházban milyen ellátás lesz, ki hova mehet vagy kell mennie, ki hol és hogyan fog dolgozni. És persze azt sem tudni, hogy mindezt mikortól.

Ahogy újra és újra elolvasom a rendeleteket, egyre több bajom van velük – mondta például a hvg360-nak Rajháthy Beatrix gyerekorvos, a Magyar Orvosok Szakszervezetének egyik alelnöke, akinek jogi végzettsége is van. – A kormánynak sikerült tökéletes káoszt csinálnia. Teljes náluk a tanácstalanság, erőből akarnak valamit átvinni, de nem tudják, hova akarnak eljutni. Ettől nem lesz gazdaságosabb a rendszer, csak rendetlenebb.

További részletek a hvg360-on.

(forrás: hvg360)
hirdetés

Könyveink