hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A változtatások kiégéshez, szakmai színvonalcsökkenéséhez vezetnek

A Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke attól tart, hogy a változtatások kiégéshez és szakmai színvonalcsökkenéséhez vezetnek, írja a hvg.hu.

Mindössze két napja maradt a szakmának arra, hogy véleményezze a Belügyminisztérium rendelettervezeteit, melyek alapvetően alakítanák át az egészségügyi ellátást január elsejétől. A terv legrosszabb esetben akár nyolcszázezer-egymillió forintos havi bevételkiesést is jelenthet a közfinanszírozott pácienseket ellátó fogászatok számára, de az is nagy felháborodást keltett, hogy a csak magánellátásban dolgozó orvosokat havi 20 órára visszarendelnék az állami ellátásba.

Arról már kevesebb szó esett, hogy a Covid-járvány és az orvoshiány miatt egyébként is nehéz helyzetben lévő háziorvosok finanszírozását is teljesen felboríthatja a tervezet. Az eddig is meglehetősen elhibázott indikátorrendszer átalakítása miatt pedig akár olyan praxis is lehet, ami havonta 3-500 ezer forintos bevételtől esik el.

„A háziorvosi praxisok finanszírozása több elemből áll össze, ezeknek jelenleg a legnagyobb része egy állandó összegű tétel, de ezen kívül most is létezik egy indikátor elszámolás, ami azt kívánja számszerűsíteni, hogy milyen minőségben és mennyit dolgozik egy háziorvos” – magyarázta a hvg.hu-nak Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöke. A rendszerrel azonban egészében gond van, tette hozz. Mint megjegyzete: nem mér jól, „tele van olyan indikátorral, amire az orvosnak nincs ráhatása”.

Szabad Zoltán példaként említette az emlőszűrést vagy a gyógyszerek szedésén alapuló indikátorokat – ezeknél a rendszer nem azt veszi figyelembe, elküldte-e a beteget az orvos szűrésre, vagy felírta-e neki a receptet, hanem azt, hogy a páciens végül elment-e a szakrendelésre vagy a gyógyszertárba.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink