hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Milliárdos kártérítés egy tüdőrákért

Egy floridai bíróság 23,6 milliárd dollár büntető kártérítést ítélt meg egy láncdohányos özvegyének; ez az iparág eddigi legnagyobb ilyen egyedi büntetése – írja az MNO.

Cynthia Robinson férje 1996-ban halt meg tüdőrákban, 36 éves korában. „Nem tudott leszokni. Még halála napján is cigarettázott” – mondta a család ügyvédje a Reutersnek.

Az ügy eredetileg az amerikai dohánygyárak elleni átfogó „class action”-per része volt. Abban a perben, 2000-ben, a bíróság összesen 145 milliárd dollár kártérítést ítélt meg az egységesen fellépő panaszosoknak. Ez lett volna az amerikai gazdaságtörténet legnagyobb büntető kártérítése, de a floridai legfelső bíróság 2006-ban megsemmisítette a verdiktet, elfogadva a dohányipar ügyvédeinek érvelését, amely szerint a perben képviselt személyek különböző okokból dohányoztak.

Ám a legfelső bíróság azt is kimondta, hogy a károsultak egyénileg tovább perelhetnek – ezt tette Cynthia Robinson –, és a dohányzás ártalmasságát, illetve a dohányipar gondatlanságát a továbbiakban már nem kell egyenként bizonyítaniuk – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink