hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Koronavírus: kontaktkutatás a külföldi diáklányok ügyében

Zajlik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás a koronavírussal fertőzött, Magyarországról Prágába tovább utazó külföldi diáklányok ügyében, közölte az országos tisztifőorvos szerdán, budapesti sajtótájékoztatón.

Müller Cecília elmondta, a szakemberek folyamatosan térképezik fel azokat a helyeket, járműveket, ahol a lányok megfordultak és utaztak. Mára számos adatot és tényt feltártak. Közölte, négy barátnő érkezett Budapestre Bécsből a Flixbus járatával február 26-án. Mostanra felderítették, hogy a buszon hányan utaztak, de további vizsgálatot igényel, hogy a lányok hol ültek, kik ültek közvetlenül előttük és mögöttük. A négy lány közül három megbetegedett, egyikük még Budapestről visszautazott Milánóba, ahonnan haza akart térni az Egyesült Államokba. Ő Dániában lett beteg, most ott kezelik kórházban.

A két lány – aki két napot töltött Budapesten  Airbnb-rendszeren keresztül foglalt itt szállást, a bérbeadóval nem találkoztak. A szakemberek beszéltek a lakás kiadójával, aki elmondta, a szokásos alapos takarítást végzett a lányok távozása után. Ezt a szakemberek ellenőrizték, továbbá fertőtlenítették a lifteket és minden olyan felületet, amelyet a lányok megfoghattak. Müller Cecília elmondta, a lányok az ittlétük alatt több helyen megfordultak, gyalogosan közlekedtek, betértek egy romkocsmába, egy palacsintázóba, egy gyógyszertárba is, és egy órát töltöttek a Széchenyi fürdőben.

A szakemberek a fürdő vezetőségével is felvették a kapcsolatot, de onnan is megnyugtató válaszokat kaptak a fertőtlenítést illetően, mert a fürdő az eset előtt egy héttel módosította az erre vonatkozó eljárásrendjét. Növelték az úszómendencés vizek klórtartalmát, így a víz nem fertőzhet, a 33-36 fokos gyógyvízben pedig szintén elpusztul a vírus  mondta Müller Cecília. Kiderítették azt is, hogy a lányok étteremben nem jártak, az ételt házhoz szállítva kérték.

Jelezte, a cseh hatóságok minden utast értesítettek, tudható, hogy az út Bécsből Budapestig két és fél óra volt, megállók nélkül. Az is kiderült, hogy a Budapest-Brünn járaton két magyar állampolgár utazott.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink