hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Mindenki számára biztonságos a véradás

A véradások megtartása az általános megelőző intézkedések betartásával biztonságos, nincs fokozott kockázat a koronavírus szempontjából.

Magyarországon a mai napig nincs kimutatott koronavírus. Amíg magasabb fokozatú egészségügyi járványügyi intézkedések nem lépnek életbe, elégséges megtartani az általános megelőző intézkedéseket, amelyeket egy influenza-járvány esetén is használunk. Ilyenek például a fertőtlenítő kézmosás egyszer használatos papírtörlők használatával, közös helyiségek rendszeres szellőztetése, rendszeres takarítás a közösen használt tárgyak fertőtlenítésével, lehetőség szerint kézfertőtlenítő adagolók elhelyezése a közös helyiségekben, a bejáratoknál, a munkatársak és ügyfelek részére – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat.

Miután a vérrel történő vírusátvitel elméleti lehetősége fennáll, így a kockázat minimalizálása érdekében a véradók kivizsgálásakor azt az általános szabályt alkalmazzuk, hogy akinek lázas megbetegedése volt, azt 14 napra, ill. aki a koronavírus szempontjából kockázatos területről tért vissza, vagy felső légúti fertőzéssel-, tüdőgyulladással-, influenzával illetve igazolt koronavírus fertőzéssel kezelték, azt a véradót 30 napra ki kell zárni a véradásból.

A kizárással érintett területeket folyamatosan frissítik az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján.

A Nemzeti Népegészségügyi Intézet körlevele alapján emlékeztették a szolgálat valamennyi dolgozóját a megelőző intézkedések jelentőségére.

Az OVSz szakmai vezetése a továbbiakban is nyomon követi és elrendeli a hazai- és nemzetközi útmutatásokat, amelyek a biztonságos vérellátás feltételeit kívánják megőrizni, annak érdekében, hogy az egészségügyi intézmények számára folyamatosan biztosítani tudjuk a vérkészítményeket, amelyek nélkül számos beteg felépülése vagy élete válságba kerülhet.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés