hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Kényszer szülte az ügyeleti sarcot?

Edelényben kétezer forintot vagy még többet is kérhetnek attól, aki az orvos szerint indokolatlanul fordult az ügyelethez. A polgármester szerint azért is nehéz ügyeletes orvost találni, mert túl nagy a terhelés, írja a Népszava.

Az önkormányzat szorul helyzetével magyarázta Molnár Oszkár, Edelény polgármestere, hogy a háziorvosi ügyeletben díjat kérnek azoktól, akik az orvos megítélése szerint, nem szorulnak azonnali ellátásra. A polgármestert azt követően kérdezték, hogy az új szabályt a képviselő testülete a múlt héten elfogadta. A híre az egészségügyi kormányzat is vizsgálatot indított, mert törvényesen nem lehet pénzt kérni az ügyeleti ellátásért.

Molnár Oszkár úgy véli, az eljárás nem sérti a jogszabályokat. Az általuk bevezetett díjat nem ők találták ki, szerinte más települések évek óta alkalmazzák (példaként Polgár, Komárom és Zalakaros nevét említette) – mint írta – „feltételeztük, hogy törvényesen.” Felidézte, hogy az önkormányzatoknak egyre nagyobb gond a háziorvosi ügyeletek megszervezése, az ő területükhöz tartozó körzetben ( 16 településen) dolgozó háziorvosok nagy része nem akar ügyelni. A közelmúlt egészségügyi béremelései is árfelhajtó hatásúak, az orvosok egyre magasabb áron vállalják a többlet feladatokat, arra pedig, hogy az ügyeleti munkaórákat is arányosan megfizessék, az önkormányzatok semmilyen támogatást, juttatást nem kaptak. Nehézségként említette azt is, míg Miskolc közelében egy ügyelet alatt 6-8 beteg van, addig náluk 35-65 beteget kell ellátnia az orvosnak, így a kórházból kijárók az ügyeleti idő alatt nem tudnak regenerálódni.

Több szakember is megnyilatkozott az ügyben: Drojkó Zsombor orvos az ATV reggeli hírműsorában mondta el, hogy a probléma megoldása, nem a jogsértő lépés, hanem az lenne, ha a nem sürgős eseteket ugyan megvizsgálná az ügyeletes orvos, de visszaküldené őket az ellátásért a háziorvosukhoz. Kincses Gyula pedig az asztalfiok.hu című blogjában fejtegette hosszan, hogy miért nem szabad pénzt kérni a betegtől.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink