hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kiszállási díjat kérnek, de nem tehetnék

A Népszava szerint mind több háziorvos számol fel betegeinek az „indokolatlan” házhoz hívásért néhány ezer forintot. Csakhogy a jogász szerint erre nincs legális lehetőségük.

Felélénkült a vita az elmúlt hetekben a háziorvosok között arról, hogy a rendeletben foglalt eseteken kívül miért, és miként kérhetnek pénzt betegeiktől. A közösségi portálon gyakran emlegetik az orvosi kamara két évvel ezelőtti ajánlását arról, hogy mennyit kérhetnek az úgynevezett kényelmi szolgáltatásokért. Van, aki a rendelőjében már is ki is függesztette: ha csak a beteg kényelme miatt kell a páciens lakására mennie, akkor azért 2-5 ezer forintot kér.

Az orvosok többsége úgy véli, ha kiírja a rendelőbe a tarifákat, akkor azt jogszerűen be is szedheti. Egy dunántúli gyógyító szerint azonban ingoványos terepre téved, aki azt hiszi, hogy a háznál történő ellátásért bármit kérhet. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke állítja: a háziorvoslás kereteiről szóló jogszabályban az van, hogy szükség esetén a beteget az otthonában is el kell látni. Eszerint egyértelmű, hogy a házhoz hívásért nem kérhető pénz. 

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász állítja: az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért. Emlékeztet arra, hogy a helyzet nagyon hasonló ahhoz, mint ami tíz éve a veszprémi kórházban volt. Ott a kórházigazgató szerződéssel konvertálta volna át az orvosnak adandó hálapénzt legális térítési díjra. A kórházat választó nők akik ragaszkodtak saját szülészorvosukhoz, azoktól ezért számla ellenében díjat kértek. Kovácsy Zsombor szerint ez ugyan egy jó szándékú kezdeményezés volt, mégsem fért bele a jogi keretekbe az akkori Egészségbiztosítási Felügyelet álláspontja szerint. A háziorvosok kezdeményezésével is ugyanez a probléma: azt, amit szeretnének, a törvény nem teszi lehetővé. Az a háziorvos ellátás része, hogy ha szükséges, az orvos a beteg otthonába is kimegy. Ha a háziorvos vállalja az orvosilag nem indokolt otthoni kezelést, ez hátráltathatja az amúgy kötelező feladatainak az ellátását. Joggal vetheti fel bárki: miért mászkál ki az egyébként is túlterhelt orvos a biztosító által fizetett idejében olyan betegekhez, akik egyébként nyugodtan be tudnának menni a rendelésre? Ráadásul össze is kavarodhatnak a kényelmi szolgáltatások a kötelezően elvégezendő feladatokkal. Kovácsy Zsombor szerint ha például a helyszínen állapítja meg az orvos a páciensről, hogy nincs is olyan rosszul, akkor már elég kínos lehet azt mondani: ezzel a problémával akár be is jöhetett volna a rendelőbe, így fizessen most 5 ezer forintot. A szakjogász hozzátette: egyetért azzal, hogy ha a beteg megfizeti, akkor legyen lehetősége arra, hogy hozzáférjen kényelmi szolgáltatásokhoz. Ám az már nem biztos, hogy ez a háznál végzett vizsgálat jól elkülöníthető a háziorvosi ellátás közfeladataitól. Ezen lehet gondolkodni, de még sok részletét kell kidolgozni, a díj legális alkalmazása jogszabálymódosítást, és sok gyakorlati probléma megoldását igényli tette hozzá.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink