hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Jön a pénz, megy a doktor

A letelepedési pályázatok egy furcsaságáról is ír az MNO: van, aki saját háziorvosi praxisát „üríti ki”, hogy egy másik üres betöltéséért megkaphassa a milliós jutalmat.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által meghirdetett, szabadon felhasználható letelepedési támogatás olyanokat is ösztönzött, akik már háziorvosként dolgoznak, ám a megnyerhető milliók miatt most otthagyják eddigi betegeiket, és egy tartósan betöltetlen praxisban vállalnak munkát – értesült a Magyar Nemzet egy háziorvostól. Ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben a kiosztott milliók nem csökkentik majd az üres körzetek számát, hiszen az eddig is praktizáló orvos úgy tölt be egy üres körzetet, hogy korábbi pácienseit hagyja orvos nélkül.

De nem csak ez okozza a problémát a pályázatokkal kapcsolatban – írja tovább a lap. –  Idézik Magyar Lászlót, az egyik nyertes háziorvost, aki arról beszélt, a bürokráciai útvesztői miatt hónapokig tart összeállítani a pályázati anyagot, ez pedig sokakat eltántorít. A pályázat célja, hogy csökkentse a tartósan betöltetlen praxisok számát, de a jelenlegi rendszer miatt az utolsó hetekben szinte reménytelen pályázni – mondta.

A nyolcmillió forintos letelepedési támogatást nyert szakember Mezőberény négy éve betöltetlen körzetében vállal majd munkát. Érdekesség, hogy az orvos eddig is itt dolgozott helyettesítőként. Mint mondta, esetében a praxisjogot az önkormányzattól ingyen kapja, a pályázati pénzből pedig magát az ingatlant szeretné megvásárolni, ahol majd rendelni fog – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink