hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Grúz béranyák, magyar gyerekek

A magyar jogrendszer nem ismeri a béranyaságot, a nő ezért nem is került bele a gyerekek magyar anyakönyvi kivonatába, írja a hvg.hu.

Egy 53 éves magyar nő a Blikknek mesélte el a történetét, miszerint grúz nők hordták ki a legkisebb két gyermekét, mert a béranyaság Magyarországon nincs szabályozva.

Magyarországon a jogrendszer nem ismeri a béranyaságot, Amerikában, Angliában, Görögországban és tőlünk keletre, például Grúziában viszont szigorúan szabályozva, rendezetten működik, ezért végül egy ügynökség segítségével Grúziában születtek meg az ikerbabák, akik magyar állampolgárok lettek és egy egyszer használatos útlevéllel utaztak haza.

A magyar joghézag miatt viszont bár Grúziában az anyakönyvi kivonaton a gyerekek magyar anyja szerepel a gyerekek édesanyjaként, addig a magyar törvények csak az apjukat ismerik el törvényes szülőként, ezért a magyar okmányokra a gyerekek édesanyjaként a grúz dajkaanyák kerülnek. A nő elmondása szerint a kora miatt valószínáleg örökbe sem fogadhatja a gyerekeket, így csak a gyámjuk lehet, közli a lap.

(forrás: Blikk, hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink