hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Eltűnhetnek a világpiacról az olcsó indiai béranyák

A homoszexuálisok és az egyedülállók után a külföldieket is eltiltaná az indiai kormány attól, hogy helyi béranya segítségével lehessen gyerekük – írja az eddig virágzó üzletről a NOL.

Becslések szerint évi egymilliárd dollárt jövedelmez az üzletág, aminek rohamosan fejlődése az ország viszonylag olcsó egészségügyi szolgáltatásainak köszönhető. A gazdag nyugati párok a legmodernebb meddőségi klinikákat tudják igénybe venni, a béranya-utánpótlás folyamatosan biztosított, mivel India azon kevés országok egyike, ahol a dajkaterhességért fizetni lehet egy nőnek.

Maga a dajkaterhesség nem, de annak anyagi ellenszolgáltatásért vállalt formája, a béranyaság több európai országban is tiltott, az Egyesült Államokban pedig szigorúan szabályozzák.

A lap idéz egy ausztrál forrást is, mely szerint a béranyaság költségei Indiában 18 ezer és 30 ezer dollár közt mozognak, melyből a béranya mintegy 8000 dollárt kap meg. Az Egyesült Államokban ez háromszor ennyibe kerül.

Az indiai Legfelsőbb Bíróság egy magánkezdeményezésű petíció miatt már a múlt hónapban utasította a kormányt arra, hogy dolgozzon ki javaslatot a béranyaság szabályainak szigorítására. A kormány szerdán ismertette elképzeléseit Újdelhiben. A legfontosabb változás az lenne, hogy indiai állampolgár csak meddő indiai házaspárok gyerekeinek kihordását vállalhatná – írják a BBC nyomán a nol.hu-n.

hirdetés

Könyveink