2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Kitekintő

A béranyaság ellen szólaltak fel francia tudósok

A béranyaság legalizációja ellen tiltakozik 82 tudós, orvos, jogász és író Franciaországban. Az általuk aláírt petíciót a Le Figaro napilap közölte szerdán.

A dokumentumban az áll: a béranyaság szörnyű gyakorlatok előtt nyitja meg az utat. Többek között a nők kizsákmányolásához, a gyerekek genetikai programozásához és a tudomány teljhatalmának elősegítéséhez vezet.
Az aláírók hangsúlyozzák: még a terméketlen párok fájdalma sem jogosíthat fel senkit arra, hogy a társadalom alapelveit megkérdőjelezze. Ha a béranyaságot szigorú feltételekhez kötve engedélyeznék, akkor is gátszakadáshoz hasonlítana. A petíció aláírói között van az orvosi Nobel-díjas Françoise Barre-Sinoussi, Axel Kahn genetikus és Laure Adler író-újságíró – tudatta a Magyar Kurír.
Franciaországban a bioetikai törvény felülvizsgálatáról tárgyalnak, a béranyaság jelenleg nem engedélyezett. A családügyi államtitkár, Nadine Morano a béranyaságot orvosilag indokolt esetekben engedélyezné, a francia Államtanács azonban ellenzi ezt. Nicolas Sarkozy elnök, Morano tudomása szerint, a nyáron saját javaslatot terjeszt majd elő.

OrientPress Hírügynökség

cimkék

hirdetés

Könyveink