hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségipar

Eredetiségigazoló rendszert tesztelnek az európai gyógyszergyártók

Európai gyógyszergyártók közös eredetiségigazoló kódrendszer tesztelését kezdték meg a napokban Svédországban. Terveik szerint a programból akár európai szabvány is lehet – írja a Reuters.
Több európai gyógyszergyártó egy új, eredetiségigazoló rendszer tesztelését kezdte meg a napokban Svédországban a helyi gyógyszer-kiskereskedelmi lánc, az Apoteket és a Tamro & Oriola-KD nagykereskedelmi vállalat együttműködésével. A tesztprogramban 25 stockholmi patika és több mint 100 ezer termék vesz részt.
A résztvevő cégek által kifejlesztett rendszer újdonsága, hogy a termékek csomagolásán olyan, a vonalkódhoz hasonló adatmátrix kap helyet, amelynek segítségével gyakorlatilag azonnal meg lehet állapítani a gyógykészítmény eredetiségét.

A programot az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA) is támogatja. A szervezet reméli, hogy a program sikeressége esetén a rendszer európai szabvány szintjére is emelkedhet.

A gyógyszergyártók ezzel a kezdeményezéssel próbálnak reagálni a gyógyszerellátási láncba egyre nagyobb arányban bekerülő hamis termékek okozta egészségügyi kockázatra. Az elmúlt években például a Pfizer által gyártott Lipitor és a Sanofi-Aventis csoport egyik top-terméke, a Plavix hamisított változata is fel-felbukkant a hivatalos európai gyógyszerellátási láncban.

cimkék

hirdetés

Könyveink