hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Adatbázis kell a hamis gyógyszerek kiszűrésére

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerint a gyógyszerhamisítás elleni hatékony fellépés érdekében naprakész adatbázis létrehozására, valamint a jogszabályok felülvizsgálatára is szükség van.

A testület szerdai közleménye szerint a humán- és állatgyógyszerek, valamint a növényvédő szerek esetében szükség van egy naprakész és könnyen elérhető adatbázis létrehozására, amelyből a hatóságok és a fogyasztók is biztonsággal meggyőződhetnek egy-egy adott termék valódiságáról.
A testület arra is felhívja az érintett tárcák vezetőit, hogy a hamis gyógyszerek terjedésének megakadályozása érdekében vizsgálják felül a gyógyszerforgalmazásra, -kereskedelemre vonatkozó előírásokat, a kiszabható bírságok összeghatárát.
A HENT megállapítása szerint Magyarországon a legális kereskedelmi lánc zártságának köszönhetően nem található legális árusító helyen hamis gyógyszer, de a különböző internetes hirdetéseken és a piacokon hozzáférhetők a hamis gyógyszerek. Ezek minősége erősen megkérdőjelezhető, gyakran nem tartalmazzák a megfelelő hatóanyagot vagy egészségkárosító mennyiségben tartalmaznak szennyező anyagokat, más hatóanyagokat.
A testület rávilágít arra is, hogy a nem legális gyógyszer-kereskedelmi láncban, hirdetéseken keresztül forgalmazókat a hatóságok nehezen tudják ellenőrizni és szankcionálni, mivel a jogi szabályozás nem nevesíti, hogy magánszemélyeknél fellelt nagy mennyiségű gyógyszerek esetében mi számít kereskedelmi tételnek. Éppen ezért kezdeményezi a testület a jogszabályok felülvizsgálatát.
A közlemény szerint az Egészségügyi Világszervezet, amelynek kezdeményezéseit a HENT megvitatta és elfogadta, soron következő konferenciáján fogalmazza meg ajánlásait annak érdekében, hogy a tagállamok szigorúan lépjenek fel a hamisítványok országhatárokon átnyúló terjedésének megakadályozásáért.
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület 2008 márciusában alakult, munkájában hat minisztérium, három hatóság, és tíz szakmai, érdekvédelmi szervezet vesz részt. Elnöke Kondorosi Ferenc, az „Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink