hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Elmaradt a nagy európai betegvándorlás

A 2015-ös Eurobarométer eredményei arra mutattak rá, hogy 2007 óta nem növekedett lényegesen a határon átívelő ellátás igénybevétele – írja az eski.hu.

A mostani felmérés szerint – két esztendővel az err vonatkozó új közösségi irányelv életbe léptetése után  – az európai válaszadók mindössze 5 százaléka vett igénybe kezelést másik EU-tagországban, ami 2007 óta csupán 1 százalékpontos növekedést jelent. A megkérdezettek nagyjából fele (49 százaléka) lenne hajlandó másik tagállamba utazni azért, hogy kezeltesse magát, ami kevesebb, mint a 2007-ben mért 53 százalék.

A válaszadók 16 százaléka az országtól vagy a kezeléstől tenné függővé a másik tagállamban történő ellátás igénybevételét, 33 százalékuk azonban nem szabna ilyen feltételt.

A legtöbben akkor vennének igénybe másik tagállamban nyújtott kezelést, ha a származási országukban az adott kezelés nem elérhető, vagy a másik tagországban jobb minőségű ellátást biztosítanak. A megkérdezettek legnagyobb arányban a daganatos betegségek kezelése, illetve szívsebészeti ellátás igénybevétele céljából utaznának másik tagországba.

A külföldi kezelésre nem nyitott válaszadók többsége viszont azért nem kezeltetné magát másik tagállamban, mert elégedett a saját országában kapott kezeléssel. Emellett sokan fontosnak értékelték az otthonuk közelében nyújtott ellátást, egyes válaszadókat pedig a nyelvi akadályok, valamint a külföldi ellátás elérhetőségére, minőségére és a betegbiztonságra vonatkozó tájékozottság hiánya tart vissza attól, hogy egészségügyi ellátás céljából másik tagországba utazzanak.

Úgy tűnik, az európai polgároknak csak részleges információik vannak a határon átívelő betegjogokkal kapcsolatosan. Többségüknek tudomása van arról, hogy egy másik tagállamban ellátást vehetnek igénybe, és erre vonatkozóan támogatást kaphatnak, a folyamat részleteivel viszont nincsenek tisztában.

A válaszadóknak csak kevesebb, mint egyharmada van tisztában azzal, hogy az orvos által felírt vényt másik tagállamban is kiválthatják.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a megkérdezettek mintegy fele azzal sem volt tisztában, hogy a saját országában mely egészségügyi ellátások esetében jogosult támogatásra – olvasható az eski.hu-n.

 

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink