hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségesebbek, akik dolgoznak

A nyugdíjhoz közelebb álló korosztályokban sokkal jobb mentális és fizikai egészségi állapotban vannak azok a nők, akik dolgoznak, közli a G7.

Az MTA Munkaerőpiaci Tükör című legújabb kiadványának egyik tanulmánya alapján a lap azt írja: mivel az 50 év feletti magyar nők arányaiban sokkal kevesebben aktívak a munka világában, mint uniós társaik, a kutatók megvizsgálták, ezt mennyiben magyarázza a magyarok rosszabb egészségi állapota.

A kutatók a SHARE európai adatbázisból dolgoztak, amely az 50 évesnél idősebb népességről gyűjt információkat. A magyar mintában kétezer háztartás, illetve 1700 50 évesnél idősebb nő szerepel, ám mivel a 60 évesnél idősebbek több mint 90 százaléka nyugdíjas, ezért a tanulmány szerzői az 50-59 éves korosztályra szűkítették az egészségi állapot és a munkavállalás összefüggéseinek vizsgálatát. Így összesen 280 dolgozó és 170 nem dolgozó nő került a mintába. A tartósan betegeket és a rokkantakat nem vizsgálták, de beszédes adat, hogy Magyarországon az 50-59 éves nők között 16 százalék az arányuk, ami több mint kétszerese a többi európai ország átlagának.

A SHARE-adatokban szerepel a válaszadó egészségi állapota saját megítélése szerint, a krónikus betegségek, illetve tünetek száma, a mindennapi tevékenységeket akadályozó egészségi problémák száma, különböző betegségek előfordulása, a testtömegindex és a depresszió is egy skála alapján. Az előbbi összes mutató átlaga alapján megállapították, hogy mind az európai, mind a magyar nők körében átlagosan egészségesebbek azok, akik dolgoznak. Ám az is szembeötlő, hogy a magyar nők egészségi állapota jellemzően rosszabb az európai átlagnál, különösen a nem foglalkoztatott csoportban.

Saját megítélésük szerint az 50-59 éves, dolgozó magyar nők egészsége átlagosan jó, a nem dolgozó társaiké viszont csak a jó és az elfogadható között van. Az európai átlagértékek mindkét csoportban nagyjából fél kategóriával jobbak. Az ötvenes éveikben járó, nem dolgozó nők átlagosan több mint két krónikus betegségben szenvednek, és tüneteik száma meghaladja a kettő és felet, míg a dolgozók majdnem eggyel kevesebb betegséget és tünetet említettek Magyarországon. Ugyanakkor mindkét mutató esetében nagyobb a nem dolgozók lemaradása az európai átlagtól.

Az 50-59 éves, dolgozó magyar nők több mint harmadának, a nem dolgozóknak pedig közel a felének magas a vérnyomása (Európában 22, illetve 32 százalék ez az érték), de a szívroham, a cukorbetegség és a krónikus tüdőbetegség előfordulása esetén is számottevő a különbség a foglalkoztatott és a nem foglalkoztatott csoportok között. Az 50-59 éves korcsoport nemcsak Magyarországon, de Európában is túlsúlyosnak minősül, és a túlsúly valószínűsége magasabb a nem foglalkoztatottak között. 

A mentális egészség szintén jobb a foglalkoztatott nők körében.

További részletek

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink