hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

A cukorbetegség rontja az idősek verbális funkcióit

Egy idős populáción végzett longitudinális vizsgálat eredményei szerint a 2-es típusú cukorbetegség 5 év alatt jelentősen rontotta a verbális funkciókat.

 

A Diabetologia folyóiratban megjelent cikkükben új-zélandi kutatók számoltak be arról, hogy a 2-es típusú cukorbetegség 5 éves időtávon jelentősen rontja az idős emberek verbális funkcióit. A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Michele L. Callisaya et al. Type 2 diabetes mellitus, brain atrophy and cognitive decline in older people: a longitudinal study, Diabetologia (2018). DOI: 10.1007/s00125-018-4778-9.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A vizsgálatban a kutatók 700 idős ember (350-en 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, a csoport másik fele nem) kognitív funkcióit, és agyuk egészségi állapotát vizsgálták (MRI-vel) csaknem öt éven keresztül. Korábbi vizsgálatok során már bizonyítást nyert, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a demencia kialakulásának kockázata csaknem a kétszeresére nő az egészséges populációhoz képest. A kutatók most arra voltak kíváncsiak, hogy a cukorbetegség közvetlen összefüggésben áll-e az agy sorvadásával és a kognitív funkciók csökkenésével, illetve, hogy ez a két tényező összefügg-e egymással.

Bár a cukorbeteg alanyoknál már a vizsgálat kezdetén is nagyobb volt az agykárosodás mértéke, a vizsgálat időtartama alatt a károsodás mértékének változási ütemében nem volt különbség a két csoport között. Az eredmények szerint arra sincs bizonyíték, hogy az agykárosodás közvetlen hatást fejtene ki a cukorbetegség és a kognitív funkciók közötti kapcsolatra.

A két csoport között viszont jól mérhető különbség jelentkezett a beszédkészség tekintetében. Ez az eltérés olyannyira kifejezett volt, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél a beszédkészség csökkenést, míg az egészséges populációnál javulást mutatott. A kutatók szerint a kognitív funkciók ilyen mértékű csökkenése egyértelműen akadályozni fogja a mindennapi feladatok ellátását, például a gyógyszerekkel, orvosi utasításokkal szembeni compliance-et, ami további kedvezőtlen következményekkel, például a demencia korábbi megjelenésével jár.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink