hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Átadták a Hőgyes Endre-emlékérmet

A 2016. évi díjat dr. Süveges Ildikó szemészprofesszor vehette át az ETT tudományos emlékülésén.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) Hőgyes Endre Tudományos Emlékülését prof. dr. Mandl József, az ETT elnöke nyitotta meg. Köszöntőbeszédében felidézte, hogy az ETT több mint 60 éve tesz javaslatot a Hőgyes Endre díjra, majd hangsúlyozta, hogy egy elismerést mindig az fémjelez, hogy azt kinek ítélik oda. Az elismerés jelentőségét jelzi, hogy a díjat évente egy ember kaphatja meg az ETT által felterjesztett személyek közül, az emberi erőforrások miniszterének döntésére.

Süveges professzor a szemészet, különösen a gyermekszemészet területén ért el jelentős eredményeket. Kiemelkedő kutatói és oktatói tevékenységét jól mutatja, hogy évtizedek óta tanít mind a budapesti, mind a szegedi egyetemen. Süveges Ildikó a kolozsvári Genersich Alapítvány kuratóriumának elnöke, mely minden évben Genersich Antal-díjat adományoz azoknak a kárpát-medencei magyar orvosoknak, orvostanhallgatóknak, akik jelentős tudományos-szakmai munkát végeznek.

Dr. Süveges Ildikó Mandl professzor köszöntőjét követően „A szaruhártya a lélek tükre” címmel tartotta meg szakmai emlékelőadását.

Az ünnepség lezárásaként, az emlékérem átadása előtt dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egy személyes történetet osztott meg a résztvevőkkel. Eszerint néhány évvel ezelőtt egy kollégájával arról beszélt, hogy milyennek kellene lennie egy oktatónak, munkatársa pedig Süveges professzort nevezte az ideális tanár mintaképének.

A Hőgyes Endre-díjat minden évben egy olyan szakember kaphatja meg, aki kiemelkedő orvosi-szakmai tevékenységgel és életművel rendelkezik.

hirdetés

Könyveink