hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Kitüntették a transzplantáció virtuózát

Perner Ferenc professzornak, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája megalapítójának és első igazgatójának ítélték idén a Hőgyes Endre-emlékérmet.

Az egészségügyi ágazatban adományozható egyik legfontosabb díjat Perner Ferenc pénteken vette át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől a tárca Arany János utcai épületében megrendezett tudományos emlékülés keretében.

Balog Zoltán köszöntője szerint Perner Ferenc jelentős szakmai, iskolateremtő klinikusi, valamint tudományos és oktatói munkássága elismeréseként és kiemelkedő közéleti tevékenysége jutalmaként kapta meg a díjat. A miniszter a Semmelweis Egyetem rektorát idézve a "transzplantáció virtuózának" nevezte Perner Ferencet. Felidézte: Perner Ferenc végezte hazánkban az első sikeres és tartós túlélést biztosító veseátültetést és az első sikeres májtranszplantációt az akkor egy éve nyílt új transzplantációs klinikán.  

Balog Zoltán után Mandl József akadémikus, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke méltatta Perner Ferencet, aki a kitüntetés átvétele után tudományos előadást tartott.

A Hőgyes Endre-emlékérmet az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, Sós József, és titkára Alföldy Zoltán alapította 1961-ben. Az emlékérmet az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökségének javaslatára az emberi erőforrások minisztere adja át minden évben Hőgyes Endre születése (1847. november 30.) évfordulójának alkalmából.

 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink