hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

A kormány nem gondolta komolyan, hogy nem fizeti ki a beszállítókat

Összesítették a kórházak adósságait, van olyan beszállító, akinek 4,2 milliárddal tartoznak, de olyan is, akinek csak 172 forinttal, írja a hvg.hu.

A kormány tárgyalócsapata a rendeletben meghatározott február 29-ei határidő előtt lezárta az egyeztetéseket azokkal a beszállítókkal, amelyeknek a legtöbb lejárt követelésük van a kórházak felé. A továbbiakat illetően a rendelet már nem szab meg határidőket, az érintettek most várják a pénzügyminiszter és az emberierőforrás-miniszter által jóváhagyott felosztási javaslatot a tartozások rendezéséről – mondja a hvg.hu-nak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Rásky úgy tudja, egyik nagybeszállító sem ment bele a kormány által követelt 20 százalékos tartozás-elengedésbe, akadnak páran, akik 1-2 százalék engedményt tettek. Egyébként a kormány főtárgyalója az egyeztetéseken minden beszállítónak azt mondta, hogy a tavalyi adósság természetesen ki lesz fizetve. A kormány a szükséges pénzt lényegében teljes egészében rendelkezésre bocsátotta 2019 végén: a 67 milliárdos össztartozásból 49 esik a nagybeszállítókra, és ebből ugye lejönnek azok az engedmények, amelyeket néhányan tettek.

Azok a beszállítók, amelyek engedtek, ezt vélhetően azért tették, hogy megőrizzék a „barátságos” viszonyt, különösen, mert a kabinet a beszerzések központosítására készül – véli Rásky, – aki „faragatlan” támadásnak értékeli a játékszabályok menet közbeni megváltoztatását. A beszállítók általában véve értetlenül állnak a kormány viselkedése előtt, a magyarországi árak (legalábbis ami az orvostechnikai eszközöket illeti) nem magasabbak a környező országokban tapasztalható áraknál, sőt bizonyos esetekben kimondottan alacsonyak azokhoz képest. Vagyis szó sincs rendszerszerű túlárazásról. Ráadásul a beszállítók az egészségügyi életmentésben elengedhetetlen termékeket gyártanak és forgalmaznak.

Mivel a kormány végső soron kifizeti a kórházak tartozását, Rásky az egész eljárást „tesztelésként” értékeli, ami máris komoly bizalomvesztést okozott a beszállítók körében, sokan fontolgatják, érdemes-e egyáltalán ilyen bizonytalan környezetben folytatniuk a tevékenységüket. Ha a kormány valamikor a jövőben komolyan beleállna a beszállítók csuklóztatásába, és tényleg nem biztosítana forrást a lejárt tartozások kifizetésére, az az egészségügy megbénulását okozhatja.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink