hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hasznosabban is elkölthetnének 140 milliárdot

Ha a helyiségek kifestése, felújítása más kiadásokkal szemben előnyt élvez, kockázatos kísérletbe kezd a kormány, írja a Portfolio.

Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón úgy felelt arra a kérdésre, hogy a felújítások miatt új eszközbeszerzésekre idén lesz-e lehetőség, hogy „várjuk ki a végét”. A Portfolio szerint ha kivárjuk a végét (jelentsen ez bármit is), akkor az csúnya lesz.

Ha ugyanis reálisan felmerül az a szcenárió, hogy a váróterem, szociális helyiségek kifestése, felújítása más kiadásokkal szemben élvez előnyt, akkor kijelenthetjük: kockázatos kísérletbe kezd a kormány az egészségügyben, nem kis összeggel.

Összehasonlításképp: idén az egészségügyi szakdolgozói béremelés 82 milliárd forintba kerül. A 140 milliárd forintos összeg a gyógyító megelőző kasszában majdnem 1,5 havi többletpénzt jelentene. De a kórházak lejárt adósságát is kétszer ki tudná fizetni az állam ebből az összegből, vagy legalábbis nem kellene „nehezen visszautasítható ajánlatokkal” ijesztgetni a kórházi beszállítókat (ahol most a cél 10 milliárd forint „megfogása”). És akkor a populista „lélegeztetőgép-egyenértékest” fel sem hoztuk példaként.

Minden hasonló (kiadási, befektetési, beruházási) döntésnek van tehát alternatíva költsége és nem úgy tűnik, mintha ennek a jelentőségét az egészségügyben felmérte volna a kormány.

Azt állítjuk, hogy ennek a pénznek helye van az egészségügyi ágazatban, azonban tudna sokkal jobban hasznosulni. Sokkal durvábban fogalmazva: ha ezt az összeget értelmesebb célokra költené a kormány (kapacitás-bővítés, várólistacsökkentés, orvosi béremelés, átfogó megelőző program), akkor annak hasznosulása életévekben lenne kimutatható. Márpedig a magyar életesélyeket, halálozási statisztikákat figyelve ráférne a számokra a javulás, hiszen már így is elkeserítő helyen áll Magyarország.

Bízzunk abban, hogy a kormány még időben felismeri, hogy egy ilyen kísérletnek (látszatfelújításoknak) óriási ára van és a jövőben valaki a kormányon belül is felhívja a figyelmet arra, hogy mi is az az alternatíva költség.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink